srijeda, 10. kolovoza 2011.

KOLUMNA: Najboljih početnih 11 Barçe za novu sezonu


Sezona 2011-12. će za FC Barcelonu početi nedjeljnim susretom u Super Kupu Španjolske protiv Reala iz Madrida, a to će ujedno biti službeni početak nove sezone.
Od 2008. do 2011. godine, ekipa Pepa Guardiole je potpuno dominirala europskim nogometom. Pepova Barça je postala najdominantnija i najzabavnija momčad kontinenta. Izazov za novu sezonu je produžiti to razdoblje dominacije.
Guardiola na raspolaganju ima najtalentiranije igrače svijeta, što znači da mu nije lako odabrati najboljih početnih 11. Zbog toga će on morati na klupi ostaviti neke prvoklasne nogometaše.
U nastavku možete pročitati moj izbor najbolje početne jedanaestorke Barçe za nadolazeću sezonu.
Golman: Victor Valdés
Bez ikakve dvojbe ovdje. Victor Valdés je prvi golman Barçe i to će ostati još dugo godina.
Tijekom proteklih nekolika sezona, niti jedan golman niej primio manje golova od Valdésa, koji je trenutno jedan od najboljih čuvara mreže svijeta i sigurno najbolji mogući golman za FC Barcelonu. Valdés je stručnjak za 1 na 1 situacije, a najbolji je golman svijeta i kada uzemmo u obzir igru s loptom u nogama. Kao odličan primjer za tu tvrdnju možemo uzeti njegovo dodavanje koje je jako pomoglo Barceloni da postigne gol Real Madridu u drugoj utakmici prošlosezonskog polufinala Lige prvaka.
On će tako nesumnjivo biti prvi izbor za gol Barcelone i u novoj sezoni.
Lijevi bek: Éric Abidal
Éric Abidal se približava 32. godini život, ali ne pokazauje znakove nazadovanja u svojoj igri. Uostalom, kada pobijedite rak, možete pobijediti sve!
Abidal je čvrsta stijena Barcelonien odbrane pod Pepom Guardiolom, tako da će pozicija lijevog beka ostati rezervirana za njega i sljedeće sezone.
Njegova svestranost znači da on može igrati i na poziciji centralnog braniča, što je često radio prošle sezone. On možda neće biti tako nevjerojatan kao Daniel Alves na desnoj strani, ali on je jedan od najčvršćih svjetskih braniča, te poznaje sustav Barcelone iznutra prema van.

Centralni branič: Carles Puyol
Postoje neki upitnici kod fizičke pripremljenosti Carlesa Puyola. Neće biti u mogućnosti igrati Super Kup Španjolske, te još uvijek nije poznato kada će biti potpuno spreman za igru. Međutim, Puyol jednosnatvno ne može biti izostavljen iz najjačih početnih 11 katalonskog kluba.
Kada je zdrav, on je nedvojbeno najvažniji član tima. Ne samo što je on najbolji branič Barcelone, on je kapetan i vođa, i svi (naročito Pique) igraju bolje kada je on na terenu. Brzina Puyolovog oporavka može bitno utjecati na broj trofeja Barcelone u novoj sezoni.
Iako se približava 34. godini, njegovu važnost teško je naglasiti. Bio je kapiten Barcelone u tri finala Lige prvaka. Jednom je u finalu igrao kao centralni branič, jednom kao lijevi, te jednom kao desni bek. Sve to pokazuje koliko je velik i svestran taj čovjek.
Carles i legenadrni Franz Beckenbauer su jedini igrači koji su bili kapetani svojih timova u 3 finala najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, a Puyol je u novoj sezoni nastojati da taj rekord više ne dijeli s čuvenim Kaiser Franzom.
Centralni branič: Gerard Piqué
Uz Carlesa Puyola, Gerard Piqué je nedvojbeno dio najvećeg stoperskog para modernog nogometa. Njih dvojica su vodili Barceloninu obranu kroz jedinstvene uspjehe posljednjih godina, a također su osvojili Eurospko i Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom Španjolske. Njihova reprezentacija postala je prva selekcija ikad koja nije primila gol u utakmicama konckout faze Svjetskog prvenstva!
Iako Piqué još uvijek nije na istom nivou kao Puyol (treba znati da su mu tek 24 godine), on je stoper svjetske klase i savršen partner Puyolu u obrani. Kada Carles ne može igrati, Piqué preuzima ulogu lidera u obrani, a do sada je pokazao da mu to jako dobro ide.
Desni bek: Daniel Alves
U posljednjih 5 sezona (dvije sa Sevillom, tri sa Barcelonom), niti jedan igrač u Europi nije imao više asistencija u svim natjecanjiam od Daniela Alvesa. Odlična statistika za desnog beka, zar ne?
Međutim, Alves nije samo desni bek. On je mnogo više od toga. On je desni bek, desni vezni, desno krilo... Oni koji su ga gledali u Sevilli znaju da je bio apsolutni vođa tamo.
On je najbolji desni bek svijeta i jedna od ključnih figura ove Barcelone. Solidan je branič, ali nejgov najvažniji doprinos jest igra u napadu, gdje funkcionira kao pravo desno krilo.
Dani Alves je jedno od najboljih pojačnja u eri Guardiole i zamijeniti njega jednog dana biti će jedan od najtežih zadaka za jednog igrača Barcelone.
Zadnji vezni: Sergio Busquets
Javier Mascherano je fantastičan igrač, ali Sergio Busquets je najbolji u onome što radi. Unatoč tome što su mu tek 23 godine, do sada je pokazao smisao za pozicioniranjem, svijest, smirenost i pribranost sa loptom u nogama.
Ne dijeli netočne pasove, on igra jednostavno, ali učinkvito i savršeno se upotpunjuje s Barceloninim kreativnim veznjacima. Također je odličan u pokrivanju obrane nakon Alvesovih ili Piquéovih izleta u napad.
Sigurno je da će Bus biti standardni prvotimac Barce još dugo, dugo godina.
Centralni vezni: Xavi Hernandez
Ne treba puno uvoda kada je u pitanju ovaj čovjek. Xavi Hernandez je srce Barcelone i Španjolske reprezentacije te žarište njihovih sistema igre. Tika-taka ne bi bila tako učinkovita da nema Xavija.
Možda već ima 31. godinu, ali niti on ne pokazuje nikakve znakove slabljenja. Nitko ne može upravljati veznim redom poput Xavija, i nitko ne može uputiti bolji pas od Xavija, koji je vjerojatno najbolji dodavač lopte u povijesti ovog sporta!
Xavi Hernandez vuče konce Barcelonine igre. Kada on nije u igri, protivnici imaju daleko veću šansu da savladaju Barcelonu.
Naravno da je lakše sve ovo reći nego uraditi. Ali nitko zapravo nije našao način da zadrži Xavija.
Ofenzivni vezni: Andrés Iniesta
Jedan je od najboljih igrača svijeta i sigurno najbolji ofenzivni veznjak današnjice. Njegova suradnja s Xavijem je vrlo vjerojatno najbolja koju su neki veznjaci imali od kada ovaj sport postoji. On i Xavi su vođe Barceloninog i Španjolskog veznog reda već nekoliko godina, a rezultati su nam svima jako dobro poznati. Naravno riječ je o Don Andresu.
Dok Xavi vuče konce i kontrolira tempo igre, primarni posao Inieste je dovesti pomutnju u obranu protivnika, driblati igrače i uputiti pas za napadače. Njegov dribling je na istom nivou kao u Messija, a gotovo mu je nemoguće uzeti loptu.
Također je preuzimao glavnu ulogu u velikim utakmicama, što ga je učinilo još vrijednijim igračem, kako u klubu, tako i u reprezentaciji.
Lijevo krilo: David Villa
Došao je, vidio i osvojio. Prva sezona Davida Ville u Barceloni gotovo da nije mogla biti uspješnija. Trebalo mu je kratko vrijeme da se prilagodi klubu i sustavu, a onda se u potpunosti uigrao s Pedrom i Messijem i pritom je dao odlična 23 gola, uz 11 asistencija.
Njegova marljivost je izuzetna, a Barcelonin pritisak na protivničke obrane je digao na još jednu razinu više.
Sada, u svojoj drugoj sezoni, Villa bi trebao biti još bolji: možemo očekivati da zadrži visoku razinu igre kao prošle sezone, a vjerojatno će postići još više golova.

Desno krilo: Pedro Rodriguez Ledesma
Pedro je promoviran u prvi tim pod Guardiolom 2009. godine i nije razočarao. Postigao je više od 20 golova u obe sezone, a pri tome ima najveći postatak datih golova s obzirom na broj udaraca (1 gol iz 2 udaraca).
Jedan je od najboljih šutera i strijelaca svijeta u ovom trenutku. Možda nije tako dobar dribler poput Messija ili Inieste, ali je vitalni član tima. Možda ne radi tako spektakularne stvari, ali zato sigurno zna gdje je mreža.
Osim toga, ako sam rekao da je Villa marljiv, da se bori za što veći pritisak na protivničkoj polovini terena, što onda reći za Pedra koji uvijek trči i uznemirava protivnika. Također se savršeno slaže s Messijem i Villom, s kojima je stvorio najbolji napadački trio današnjeg nogometa.
Pep Guardiola Barcelonu ne može zamisliti bez Pedra Rodrigueza u početnih 11.
Centralni napadač: Lionel Messi
Da li je ovdje uopće potrebno bilo kakvo objašnjenje?
Držati Messija van početnih 11 bi bio najveći zločin protiv nogometa i svi to znaju. Nemoguće ja zamisliti Barcelonu bez Lea.
Ne samo da navijači Barcelone žele gledati Messijevu igru, to želi i svaki pravi ljubitelj ove prekrasne igre.
Lionel Messi je prema mnogim stručnjacima najbolji igrač ikada i najpopularniji je sportaš svijeta. Ljudi plaćaju svoje ulaznice da bi gledali Messija. I nikad ne požale...

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...