četvrtak, 30. lipnja 2011.

Josep Guardiola



Josep Guardiola
Datum rođenja: 18. siječnja 1971.
Pozicija: Trener prve momčadi


Josep Guardiola i Sala je rođen u Santpedoru 18. siječnja 1971. godine. Nakon vrlo uspješne karijere kao igrač Barçe te nakon što je bio trener Barçe Atlètic, osvojio je šest titula u svojoj prvoj sezoni na klupi Barcelone. Josep Guardiola, jedan od najvažnijih igrača u Barceloninoj povijesti, preuzeo je prvu momčad 17. lipnja 2008. godine, nakon sjajne sezone kao trener Barçe Atlètic s kojom je osvojio promociju u 3. Španjolsku ligu. ''Ne mogu vam obećati naslove, ali mogu reći da ćemo se boriti do kraja i da ćete biti ponosni na nas'', rekao je prije svoje prve utakmice na klupi Barcelone. I bio je u pravu.



Petnaesti katalonski trener u povijesti kluba stigao je sa misijom da završi niz od dvije sezone bez trofeja. Da bi to učinio, koristio je istu formaciju 4-3-3 koju je doživio i kao igrač Barçe i koja mu je donijela uspjeh u Barçi B.

Guardiola razumije jedino način nogometa koji se osniva na napadu, držanju lopte u posjedu te kruženja lopte po terenu kako bi se iscrpila protivnička momčad. To je način na koji njegova Barcelona igra, te je njegova momčad zabilježila veći posjed lopte i veći broj udaraca na gol od gotovo svake momčadi protiv koje su igrali. On cijeni talent svojih igrača ali on postavlja težak rad i individualno žrtvovanje na prvo mjesto. On nogomet vidi kao timski sport u kojem on ima najveću odgovornost za rezultate pa je stoga on i vođa momčadi.

Josep Guardiola je trener koji traži da sve bude perfektno do najmanjih detalja. Za svaku utakmicu se sprema gledajući snimke utakmica protivnika te nikad ne razmišlja dalje od sljedeće utakmice. On je sjajan motivator koji donosi najbolje od svakog igrača u momčadi. Ova filozofija nogometa dovela ga je do uspjeha kao trener Barcelone, te je momčad imala najbolju godinu u povijesti kluba, osvojivši Španjolsku Ligu i Kup, Ligu prvaka, Europski i Španjolski Superkup, te Svjetski klupski kup.

Ova izvrsna godina značila je da je Guardiola sada treći trener nakon Cruyffa i Samitiera koji je osvojio Ligu kao trener nakon što ju je osvojio i kao igrač Barçe. Također je postao i šesti trener koji je osvojio Ligu prvaka kao trener nakon što ju je osvojio kao igrač, te prvi trener koji je osvojio trostruku krunu u 21. stoljeću i prvi ikada koji je osvojio šest trofeja u jednoj godini.

U sezoni 2009/10, Guardiolinoj drugoj na čelu momčadi, osvojena je druga Liga u nizu, te ukupno dvadeseta u klupskoj povijesti, te je također postavljen novi rekord od 99 bodova u Ligi. Titula je odlučena tek u zadnjem kolu, u utakmici protiv Valladolida, te je isti dan započelo slavlje navijača na Camp Nou.


Prije neko što je postao trener, Guardiola je bio odličan nogometaš koji je odigrao gotovo cijelu karijeru u Barceloni prije nego što je otišao u Italiju, Katar i Meksiko. Bio je u Katalonskom klubu od kada se priključio mlađim selekcijama pa do 1984. godine kada je otišao u Italiju.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...