subota, 26. svibnja 2012.

"El clasico" Kupa kralja: Barca razbila Bilbao, Pep se oprostio

Nogometaši Barcelone oprostili su se s trenerom Josepom Guardiolom osvajanjem Kupa kralja. U finalu su dobili Bilbao 3-0, uz dva gola Pedra i jedan Lionela Messija

 Sve je bilo gotovo za 25 minuta. Barcelona je vodila 3-0, Josep Guardiola je zadovoljno sjeo na klupu, a njegovi su mu igrači za oproštaj nakon četiri godine poklonili najljepši dar  - 14. titulu. Barcelona je u finalu Kupa kralja na Vicente Calderonu slavila 3-0 golovima Pedra (2) i Lionela Messija.

 Furiozno je krenula Barcelona, a Messi je mogao zabiti već u prvoj minuti utakmice. Ispravio ga je Pedro u 3. minuti i Bilbao je već bio u zaostatku. Finale Kupa kralja igrale su dvije najuspješnije momčadi tog natjecanja. Barcelona je osvajala kup 25 puta, a Bilbao 23 pa se bez problema njihov finale može nazvati "el clasico" Kupa kralja.

 No nije tu bilo neizvjesnosti kao u pravom "el clasicu". Barcelona je posao riješila u prvih 25 minuta. Nakon Pedrovog ranog gola, Leo Messi je zabio za 2-0. Bio je to Argentinčev 73. gol u svim natjecanjima ove sezone. 

Pedro je u 25. minuti kraj svog imena dodao i drugi gol na utakmici. Bilo je to prvi put nakon '97. da je u finalu Kupa kralja igrač zabio dva gola. Luis Figo je to napravio posljednji. Igrači Bilbaa žestoko su protestirali kod glavnog suca smatrajući da su oštećeni za penal. Llorente i Pique su bili u duelu, a je li Bilbao oštećen pogledajte OVDJE.

 Bilbao je u zadnje četiri finalne utakmice Kupa kralja slavio tek jednom i to baš protiv Barcelone, 1-0 1984. godine. No to su bila neka druga vremena. U sadašnjosti Bilbao ne zna za pobjedu protiv Barcelone osam utakmica u Kupu kralja, a Barcelona je neporažena u zadnjih 18 utakmica protiv Bilbaa u svim natjecanjima. 

U drugom poluvremenu Bilbao je svim silama pokušao smanjiti rezultat, ali Barcelona je bila bliže povećanju vodstva nego onom prvo scenariju. Završilo je 3-0 i Barcelona je sezonu ipak završila trofejem, ali ne onim "najslađim. Taj je uzeo Real Madrid, a Bilbao se morao zadovoljiti s dva finala u Europskoj ligi i Kupu kralja. Oba su izgubili, jedan od Atletico Madrida, drugi od Barcelone...

Vicente Calderon je Messijev teren

Leo Messi je u 9 utakmica na Vicente Calderonu zabio 10 golova. Argentinac je zabio u 20. minuti nakon sjajne akcije katalonske momčadi. Smjestio je loptu pod prečku.

Himna od 27 sekundi

 Nakon najava da bi se utakmica mogla prekinuti u slučaju zviždanja himni ili kralju, ona je puštena preko trajati modernog razglasa koji "ubija" sve zvižduke. Trajala je 27 sekundi. Prije tri godine španjolska državna televizija prekinula je prijenos kad su igrale ove dvije momčadi, u oči finala Kupa kralja ove sezone španjolska političarka Esperanza Aguirre rekla je da se utakmica mora prekinuti ako se bude fućkalo himni ili kralju.

Zanimljivosti:

* Messi je na Vicente Calderonu u 9 utakmica zabio 10 golova

* Guardiola je s Barcelonom u četiri godina osvojio 14 trofeja
 
* Bilbao ne zna za pobjedu protiv Barce u kupu zadnjih 8 utakmica

* Athletic je dobio tek jednu od posljednje četiri finalne utakmice kupa i to protiv Barcelone 1984.

* Barca je neporažena u zadnjih 18 utakmica protiv Bilbaa u svim natjecanjima

* Barceloni je ovo 26. titula u kupu, Bilbao je ostao na 23

* Leo Messi zabio je 73. gol za Barcu u svim natjecanjima ove sezone

Kup kralja, finale (Vicente Calderon):

  Barcelona - Athletic Bilbao 3-0 (Pedro 3', 20, Messi 25)

24sata

 

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...