četvrtak, 23. kolovoza 2012.

Barca ima priliku dostići Real: Vilanova pamti Mourinhov 'prst u oko'!

Večeras je na rasporedu 220. „el clasico“ u 110 godina rivalstva Barcelone i Real Madrida...

Barcelona na Camp Nou dočekuje Real Madrid u prvoj utakmici španjolskog Superkupa. Nakon pustih godina Realove dominacije, Barca je u posljednjih pet-šest godina puno uspješnija u međusobnim ogledima. U posljednji osam susreta Real je samo jednom pobijedio, a Barca četiri puta, pa sada ponovno ima priliku izjednačiti se s najvećim rivalom po broju ukupnih pobjeda. Kako kod Reala i Barcelone postoji prijepor u mnogo čemu, tako i statistički podaci međusobnim utakmica variraju od izvora do izvora.


Prema kroničarima Asa i Marce, Real ima 87, a Barca 86 pobjeda, dok je 46 puta bila neriješeno u natjecateljskim utakmicama. Do sada je odigrano ukupno 28 španjolskih Superkupova, a Barca (10) i Real (8) ukupno su osvojili 18 naslova. Barca je osvojila tri posljednja. Real i Barca pet puta su se susreli u ovom natjecanju. Real je pobijedio u prva četiri ogleda (1988., 1990., 1993., 1997.), a Barca u posljednjem prošle godine.

Taj je „el clasico“ obilježio incident o kojem se dugo raspredalo. U prvoj utakmici u Madridu bilo je 2:2, a drugoj je slavila Barca s 3:2 (dva pogotka Messija). Jose Mourinho nije baš stoički podnio još jedan u nizu poraza u duelima s Barcom i Pepom Guardiolom. Prgavi Portugalac u naletu je bijesa gurnuo prst u oko tadašnjem pomoćniku Guardiole, a danas glavnom treneru Barcelone Titi Vilanovi, kojem će ovo biti prvi „el clasico“ u karijeri u svojstvu glavnog trenera Barcelone.


Na Camp Nou, dakle, započinje nova era nakon fantastičnih uspjeha koje je polučio Guardiola. Samim time započinje i nova era duela Reala i Barcelone. Jose Mourinho uglavnom je loše prolazio u sudarima s Guardiolom. Vidjet ćemo hoće li biti bolje sreće s Titom Vilanovom. 

Kreće i nova sezone odmjeravanja snaga dvaju najboljih igrača svijeta – Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Messi nije postigao pogodak u posljednja četiri „el clasica“ ali je zato dodao 3 asistencije, međutim, španjolski Superkup mu iznimno leži. Argentinac je najbolji strijelac tog natjecanja u povijesti, postigao je ukupno osam pogodaka. Raul je drugi s pogotkom manje. 

Alfredo di Stefano još uvijek je najbolji strijelac u „el clasicima“, računajući sva natjecanja, s ukupno 18 postignutih golova. Drugi je Raul s 15, dok je Messi šesti s 13. Ako Messi večears zabije, dostići će Barcinu legendu Césara, koji je u "el clasicima" postigao ukupno 14 golova, najviše od svih Barcin igrača u povijesti. 

S druge strane, zabije li Ronaldo pogodak, bit će prvi igrač Reala kojem je uspjelo postići pogodak na Camp Nou u četiri utakmice zaredom. Zanimljiv je podatak kako je u posljednjih 11 „el clasica“ bilo čak deset isključenja, od toga je "pocrvenjelo" osam Realovih igrača i dva Barcina. Vodeći Chelsea, Inter i Real u 21 utakmici s Barcelonom, Mourinho je u jedanaest navrata završavao utakmicu s igračem manje. 

Realov „Bad Boy“ Pepe ostao je u Madridu zbog ozljede koju je zaradio u prvenstvenom susretu s Valencijom. Mourinho u Barcelonu nije poveo ni Kaku, što je prilično znakovito, te Sahina i Carvalha. Novo pojačanje Barce Alex Song mogao bi se možda naći u postavi Barce od prve minute, dok će tek oporavljeni David Villa vjerojatno ući s klupe. 

Vjerojatni sastavi: 

Barcelona: Valdes – Dani Alves, Puyol, Mascherano, Jordi Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – Alexis, Messi, Pedro 

Real Madrid: Casillas – Coentrao, Sergio Ramos, Albiol, Arbeloa – Xabi Alonso, Khedira – Ronaldo, Ozil, Di Maria - Higuain

Gol.hr
23.08.2012.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...