petak, 24. kolovoza 2012.

Opet 'po starom', Barcelona uzela i ovaj El Clasico

Barcelona - Real Madrid 3:2 (0:0)

Španjolski Superkup, prva utakmica
Barcelona, stadion Camp Nou
Sudac: Carlos Clos Gomez
Strijelci: Pedro Rodriguez 56', Messi (Pen.) 69', Xavi 77'/ Cristiano Ronaldo 55', Di Maria 85'
Barcelona: Valdes, Adriano, Mascherano, Pique, Alves, Iniesta, Busquets, Xavi (od 83' Fabregas), Pedro (od 87' Alba), Messi, Alexis Sanchez (od 72' Tello)
Trener: Tito Vilanova
Real Madrid: Casillas, Coentrao, Ramos, Albiol, Arbeloa, Xabi Alonso, Khedira, C. Ronaldo, Özil (od 82' Marcelo), Callejon (od 66' Di Maria), Benzema (od 61' Higuain)
Trener: Jose Mourinho
Žuti kartoni: Mascherano 45'/ X. Alonso 11', Arbeloa 44', Albiol 51'

Dva najveća španjolska nogometna kluba, Barcelona i Real Madrid, sučelila su se po 221. put u El Clasicu, svrha je bila španjolski Superkup, koji je ove godine počeo nešto kasnije s obzirom na EP i OI, a Barcelona je u njemu tražila izjednačavanje s Realom po pobjedama. Bio je to još jedan dvoboj dvojice ponajboljih nogometaša današnjice, Cristiana Ronalda i Messija, susret starih rivala, Tita Vilanove i Josea Mourinha, ali i pravo vatreno otvaranje sezone za oba kluba. Na kraju je pobjedu odnijela katalonska ekipa i tako izjednačila broj pobjeda u povijesti El Clasica na 87:87, a najzaslužniji je za to bio Andres Iniesta...

U utakmici Barcelone i Real Madrida počelo je po poštapalici "sve po starom". Katalonci su na svom stadionu od samog ulaska na travnjak nametnuli svoju igru, osvojili veći dio terena i počeli kontrolirati igru i sam susret. Aktivni su bili bokovi Barcelone, koji su, doduše, bili stalno blokirani i duplirani od strane Realova veznog reda i bekova. Barcelona je imala veći posjed lopte, prevlast nad terenom, inicijativu, konkretnije i ozbiljnije prilike, ideju te više šansi za postizanje zgoditka.

Kraljevski je klub, iščekivajući opisano, postavio svoj - sada već prepoznatljiv - čvrst obrambeni bedem, čekali su njegovi igrači greške veznog reda Barcelone, slabo su kombinirali, igrali na kontre i pokušavali se izvući iz čvrstog stiska domaćina, no, nije im baš išlo to izvlačenje jer je Blaugrana doslovno navalila.
I da, Barcini igrači opet su se pretjerano valjali po terenu za svaki i najmanji dodir s igračima Reala, dok su grubijani iz redova Los Blancosa opet "udarali" i igrali ponekad i s pretjeranom grubošću, osobito prema Lionelu Messiju, a jedino im dužan nije ostao Javier Mascherano.

Dakle - sve po starom

Kontrola utakmice koju je neprestano imala Barcelona nije rezultirala nekim velikim "zicerima" i sjajnim stopostotnim šansama za gol, jer je i obrana gostiju bila neprikosnovena. Kada se utakmica zahuktala prvi je ozbiljniji udarac na vrata Reala uputio Gerard Pique s nekih 25 metara u 17. minuti, no lopta je otišla pored gola bez reakcije "Svetog Ikera".

Messi je bio udarna igla domaćih tijekom cijeloga susreta, a pogotovo prvog dijela te je od samog početka bio prava napast za Madriđane. U 19. je minuti imao prvu veliku priliku za zabijanje gola; odličnu su mu akciju složili suigrači, izbacili Daniela Alvesa na desnom boku, koji je ostao sam te je ušao u protivnički kazneni prostor. Potom je Brazilac poslao povratnu prizemnu loptu, a natrčali je Messi udarcem iz prve šalje tik uz vratnicu "smrznutog" Casillasa.

Omaleni je Argentinac i višestruko proglašavani najbolji igrač svijeta nedugo zatim opet bio u kadru. Kombinacija s Xavijem izbacila ga je na vrh šesnaesterca zajedno s loptom i gol je imao kao na pladnju, ali je pucao pored vrata. Zaprijetio je poslije njega i sam Xavi, čiji je udarac iz kaznenog prostora blokirao Sergio Ramos na putu u mrežu, a nakon toga je i Pedro pronašao put između Realovih braniča, ali je njegov udarac lijevom nogom pod prečku od mreže spasio sveprisutni Casillas.

Nakon odigranih pola sata, Real je doslovno dva puta ozbiljnije prešao centar. Prvi put kada je Mesut Özil fantastično izbacio Fabija Coentraa po lijevom boku, koji kasnije nije uputio upotrebljivi centaršut, a potom je Karim Benzema uspio s loptom ući u kazneni prostor Victora Valdesa, ali je obrana Barcelone raščistila opasnost. Cristiano Ronaldo je nekoliko minuta kasnije pokazao svoje umijeće driblinga ispremiješavši bekove Barce na desnom boku, no njegov vrlo upotrebljivi nabačaj nije pronašao igrača u bijelom dresu.

Zaoštrilo se u 39. minuti kada je na loptu u šesnaestercu startao Ramos, a pao Alexis Sanchez. Barcelonini igrači tražili su naravno najstrožu kaznu, ali su dobili samo korner. Nakon toga su još uputili nekoliko opasnih udaraca, no niti jedan nije iziskivao reakciju madridskog čuvara mreže.

Posljednje minute prvog dijela nisu donijele prestanak dominacije Katalonaca. Xavi nije uspio zabiti iz slobodnog udarca koji je obećavao, Real se nastavio braniti i više nego dobro pa je stoga i finiširan prvi dio praznih mreža, a momčadi su s "nulom" otišle u svlačionice.

Nastavak je otvoren jednakom igrom i situacijom na terenu kao i u prvom dijelu. Međutim, igra Barcelone je ponovno oduševljavala i osjetio se "rukopis" Tita Vilanove. S Messijem u središnjici napada dobilo se na okomitosti i nije ta igra više bila "Tika-taka" kao u vrijeme Pepa Guardiole, već je dobila i na zanimljivosti, ako dosad nekom nije bila zanimljiva.

Katalonci su nastavili s vrlo dobrom igrom i pokazivanjem više nego solidne forme, dok se Real odlično branio i zatvarao prostor svojim ljutim protivnicima. Alexisu Sanchezu nije suđen još jedan nepostojeći penal, a na licima domaćih igrača vidjela se očigledna nervoza i frustracija zbog nemoći postizanja pogotka.

I onda se ni iz čega dogodio šokantan obrat. Real je izborio korner iz kojeg je Mesut Özil fantastično pogodio Ronalda, koji je bio najbrži i najviši na lopti te je na prvoj stativi pogodio za 1:0 svog kluba.
Uslijedilo je "kreševo". Tek što se krenulo s centra, Mascherano je poslao "loptu s očima" koju je sjajno primirio Pedro Rodriguez i potom po zemlji loptu poslao u daljnji kut nemoćnog Casillasa. Nakon izjednačenja od 1:1.

No tada se ponovno smirila situacija i utakmica je opet ušla u mirno razdoblje u kojem je ipak Barcelona bila ozbiljnija, konkretnija, više željna pogotka i pobjede. To joj se ubrzo i isplatilo jer je Andres Iniesta zaslužio očigledan jedanaesterac. Nije bilo ozlijeđenog Portugalca Pepea u sastavu Madriđana, ali je zato penal skrivio Sergio Ramos. Lionelu Messiju ostao je lakši posao za odrađivanje te je pogodio za 2:1 Barcelone za svoj 14. pogodak u jubilarnoj 20. utakmici u dresu Barce protiv Reala, poslavši Casillasa u krivu stranu.

Tim se rezultatom ušlo i u posljednjih 20 minuta susreta, a onda je uslijedio raspad Reala. Iniesta je po tko zna koji put ispremiješao braniče Josea Mourinha te je lucidno proigrao Xavija u 77. minuti, a iskusni Španjolac nije imao problema u situaciji jedan na jedan sa svojim reprezentativnim vratarom te je postavio 3:1 za momčad iz katalonske metropole.

Andres Iniesta, definitivno igrač utakmice i momak koji je donio prevagu svojoj ekipi, nastavio je asistirati i biti najaktivniji domaći nogometaš i u završnici. Fenomenalno je uposlio Messija u 85. minuti, a njemu je "zicera" obranio Casillas. Odmah potom je na drugoj strani Adriano vratio loptu Victoru Valdesu koji je išao driblati Angela Di Mariju, a Argentinac koji je odmijenio Callejona 20 minuta ranije uspio mu je uzeti loptu i zabiti za 3:2.

No, do kraja je preostalo premalo vremena, Iniesta je uspio zadržati sve važne lopte koje su mu suigrači konstantno upućivali, a time je uspio zadržati i Barceloninu pobjedu. Konačan rezultat tako je ostao 3:2 za domaće, koji će na Santiago Bernabeuu tražiti potvrdu osvajanja Superkupa, budući da se ovom pobjedom nalaze ipak nešto bliže prvom pokalu u novoj sezoni.

Sportnet.hr
24.08.2012.































0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...