subota, 18. kolovoza 2012.

KOLUMNA: Pet razloga zašto će Barça osvojiti La Ligu

Katalonci su s Pepom osvojili 14 od mogućih 19 trofeja, no propustili su priliku osvojiti 4 uzastopna naslova Primere. Evo zašto će je ove sezone osvojiti...

Barça izgleda spremno za početak sezone u nedjelju. Katalonski klub pobijedio je svih pet utakmica predsezone (iako su pobjede protiv PSG-a i Manchester Uniteda došle izvođenjem jedanaesteraca nakon izjednačenih rezultata u utakmici), a novi trener u momčad se uklopio gotovo neprimjetno.

S obnovljenim samopouzdanjem, Barça je krenula vratiti naslov španjolskog prvaka koji im je u 2011./12. oteo najljući i najveći rival - Real Madrid. Katalonci su napravili previše grešaka te su za njih i platili. Ovaj put, nadaju se i vjeruju da će stvari biti drugačije.

Navodimo pet razloga zašto će Barcelona u sezoni 2012./13. vratiti ligašku titulu u svoje redove.



Barçina momčad želi pokazati da može nastaviti slavnu eru protekle četiri godine usprkos odlasku Pepa Guardiole ranije ovog ljeta. Sa svojim bivšim trenerom, Barça je osvojila 14 od mogućih 19 trofeja, ali novi šef Tito Vilanova bio mu je desna ruka u svim tim uspjesima te će sada pokušati imitirati svog prijatelja i mentora.

Vilanova pristupa izazovu i tvrdi da se ne će natjecati s Guardiolom. Međutim, svjestan je da će usporedbe biti neizbježne. Svi u klubu žele mu uspjeh i nadaju se da može osigurati mirnu promjenu na klupi bez posljedica na terenu kroz sljedećih 9 mjeseci.

Zamisao ostaje ista, igrači su još uvijek tu i Vilanova ima znanje koje će iskoristiti da sve funkcionira. Tito će dokazati da postoji život poslije Pepa.



S budžetom od 40 milijuna eura za pojačanja ovog ljeta, Barça je zasad dovela samo jednog igrača: Jordija Albu. Dolazak Arsenalovog veznjaka Alexa Songa mogao bi se dogoditi kroz sljedećih nekoliko dana. Ovaj igrač pojačao bi brojne pozicije i time bi zaokružili transfere Katalonaca za ovo ljeto.

Navijači bi voljeli da se još jedan napadač pridruži klubu nakon što je prošle sezone Lionel Messi ostao sam na toj poziciji, ali David Villa oporavio se od ozljede, Pedro se vratio u formu, a Alexis Sanchez želi ostaviti još bolji dojam u svojoj drugoj sezoni pa Katalonci imaju opcija u napadu te zasigurno neće imati toliko ozljeda kao kroz prošlu sezonu.


Zbog pogrešaka prošle sezone Barçi su izmakle dva najvažnija naslova. Barça je u 2011./12. osvojila 4 trofeja, no izgubila je La Ligu i Ligu prvaka.

Svejedno, Katalonci su prešli preko razočaranja tijekom napornog ljeta i sada će pogled podignuti na dva glavna natjecanja u ovoj sezoni.

Messi je promašio penal u polufinalu Lige prvaka protiv Chelseaja te se sada želi svome klubu iskupiti za tu pogrešku tako što će ih ponijeti na vrh Europe. To će predstavljati opasnost za protivnike.



Barcelona ima nedovršenog posla s Joseom Mourinhom zbog njegovog neprikladnog ponašanja u okršaju s Titom Vilanovom, tada pomoćnim trenerom, u španjolskom Superkupu.

Mourinho se nedavno ispričao za slavni ubod u oko Vilanove, skoro godinu dana nakon događaja. Barça je bila uzrujana jer se Portugalac nije ispričao, a još ih je više razljutilo što se trener Madrida izvukao od kazne koju je Španjolski nogometni savez (RFEF) poništio.

Barça možda još nije prešla preko incidenta, ali vjerujte da nema bolje osvete nego vratiti La Ligu u lipnju, oduzeti je najvećem rivalu (i Mourinhu).



Barcelona se izrazito ponosi La Masijom i danas može na teren izvesti tim potpuno sastavljen od domaćih igrača. S velikim brojem igrača na raspolaganju, Tito može birati između širokog raspona talenata iz La Masije i šire, uključujući najboljeg koji postoji: Lionel Messi.

Barça je pretrpila brojne ozljede prošle sezone, ali sada su željni pokazati da imaju najjači tim u La Ligi te da u Messiju imaju glavnu zvijezdu natjecanja.

Nakon što su napravili nekoliko pogrešaka s transferima proteklih godina i potrošili novac na igrače koji se nisu uklopili na Camp Nou, trenutna momčad uravnotežena je i sposobna osvojiti najveće trofeje. (D.D.)

FCBHR
18.08.2012.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...