petak, 1. srpnja 2011.

Daniel Alves da Silva


Daniel Alves da Silva
Datum rođenja: 06. svibnja 1983.
Nacionalnost: Brazilac
Pozicija: Branič
Broj na dresu: 2

Dani Alves je jedan od najintenzivnijih desnih bekova na svijetu, koji pokriva nevjerojatno veliko područje terena. Došao je u Barcelonu na ljeto 2008. godine u dobi od 25 godina, nakon 6 sezona provedenih u Sevilli. Rođen 6. svibnja 1983. godine u Juazeiru (brazilska država Bahia), Daniel Alves je nogometnu karijeru započeo igrajući mlađe selekcije najvećeg kluba u regiji, Esporte Clube Bahia. On je napredovao kroz selekcije, te je sa samo 18 godina odigrao svoju prvu utakmicu, kada je klub vodio bivši Barçin igrač Evaristo de Macedo.

Bahia je pobijedila 3-0 protiv Paraná taj dan, a Daniel Alves je impresionirao od samog početka. Bio je zaslužan za odsvirani jedanaesterac a zabilježio je i asistenciju, što je potaknulo domaće navijače da počnu skandirati: "Ah, ah, ah, Daniel titular".

Alvesov prvi naslov u karijeri bio je osvajanje prvenstva s Bahijom 2001. godine, a nakon toga je usljedila i titula Sjeveroistočnog Kupa 2001. i 2002., što je bio glavni razlog za poziv u selekciju Brazila do 20 godina i to mu je također omogućilo odlazak u Europu na posudbu. Sevilla je bila zadovoljna nastupima Alvesa u selekciji Brazila do 20 godina, te s njim uskoro potpisuje ugovor. Alves se 2003. godine u utakmicama protiv JAR-a i Španjolske pokazao kao jedan od najsnažnijih bekova. U toj istoj sezoni odigrao je za Sevillu 29 utakmica, te je pritom pomogao u plasmanu u Europu.

Kako je vrijeme prolazilo, tako je Alves konsolidirao svoju poziciju u obrani ali i u napadu u momčadi Seville, pa je tako u sezoni 2005/06 sa Sevillom osvojio Kup UEFA. Brazilac je bio proglašen najboljim igračem natjecanja, a samo nekoliko mjeseci kasnije osvojio je i Europski Superkup pobjedom nad Barcelonom u Monacu.

U sezoni 2006/07 Brazilac je bio član odlične momčadi Seville, koja je još jednom ponovila naslov UEFA Kupa, te također i Kupa Kralja, pobjedom u finalu nad Getafeom. Godinu dana prije nego što se pridružio Barceloni, Alves je osvojio i Španjolski Superkup pobjedom nad Real Madridom, te je također upisao svoj prvi nastup u Ligi prvaka. Sevilla je na kraju ispala u nokaut fazi natjecanja od Turskog Fenerbahçea. U toj sezoni (2007/08), upisao je 33 ligaška nastupa, čime je bio drugi igrač Seville po broju nastupa, odmah nakon Navasa.

Konačno, u Barcelonu dolazi u ljeto 2008. godine. U prvoj sezoni, sudjelovao je u osvajanju nevjerojatnih tri trofeja. Propustio je samo nekoliko utakmica, ali jedna od njih bila je i finale Lige prvaka odigrano u Rimu. Unatoč tome što je Alves obrambeni igrač, postigao je čak 5 pogodaka u 54 nastupa. Unatoč problemima sa ozljedama u svojoj drugoj sezoni u Katalonskom klubu bio je za trenera Guardiolu prva opcija na desnom boku, pa je tako sudjelovao u osvajanju drugog uzastopnog naslova Španjolske lige, kao i drugih trofeja. Sezonu je završio sa 3 pogodaka iz ukupno 29 nastupa.

Dani Alves je također vrlo bitna karika nogometne reprezentacije Brazila. U ljeto 2007. godine, sa Brazilom je osvojio Kup Amerike, a dvije godine nakon, 2009. godine, i Kup Konfederacija koji se održao u Južnoafričkoj Republici. Upisao je nastup i na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, kao i na Copa Americi 2011. godine, ali njegova zemlja nije uspjela dogurati do kraja.

Unatoč tome što je visok svega 173 cm i težak 64 kg, Alves je jako snažan igrač. On pokriva veliki dio terena, te je kao neumorni trkač u mogućnosti igrati po cijelom desnom boku, tj. često ga vidimo i u napadu, ali bez toga da zanemari svoje obrambene dužnosti. Igra s obje noge podjednako. Veliki je stručnjak za slobodne udarce.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...