petak, 1. srpnja 2011.

Victor Valdes Arribas


Victor Valdes Arribas
Datum rođenja: 14. siječnja 1982.
Nacionalnost: Španjolac
Pozicija: Vratar
Broj na dresu: 1

Víctor Valdés se pridružio Barceloni kao mladić 1. srpnja 1992. godine, a došao je iz Peña Cinco Copasa. No nakon samo dva mjeseca se preselio sa svojom obitelji u Tenerife i vratio se u Barcelonu tek 3 godine kasnije. 

Nakon što je brzo dokazao svoju vrijednost u mlađim sekcijama i u Barceloni B, klupski treneri su odlučili da će sezona 2002/03 biti prva Valdesova sezona u prvoj momčadi. U početku je dijelio minutažu sa Robertom Bonanom ali je sezonu završio kao prvi vratar pod vodstvom trenera Radomira Antića.

Svoje mjesto u prvih jedanaest je zadržao i još više dokazao i u sljedećoj sezoni (2003/04). Ujedno je bio i igrač Barcelone sa najviše nastupa te sezone i odigrao nekoliko odličnih utakmica, kojima je pomogao momčadi da završe na drugom mjestu u Španjolskoj. U sezoni 2005/06 Valdes je bio jedan od ključnih igrača u Barceloninoj dominaciji u Španjolskoj ligi i Ligi Prvaka, te je sezona na kraju završila sa dva trofeja u vitrini. Posebno važne su bile njegove ključne obrane u finalu Lige Prvaka u Parizu, kojima je omogućio Barceloni drugi trofej u tom elitnom natjecanju.

U sezoni 2006/07 Valdes je ostao prvi čuvar mreže u Barcinom sastavu i odigrao je svih 38 ligaških utakmica. U sezoni 2007/08 propustio je samo tri utakmice kako bi pružio šansu Joséu Manuelu Pintu da debitira za prvi sastav Barcelone. Sve ovo vrijeme Valdes je napredovao i sada je jedan od igrača koji je odigrao najviše utakmica na golu Barcelone.

U sezoni 2008/09 njegova minutaža omogućila mu je drugi trofej Zamora, koji se inače dodijeljuje najboljem vrataru u  ligi. Odigrao je svaku utakmicu osim zadnje tri kada je već bilo odlučeno pitanje titule. Sa svojom brilijantnom predstavom u finalu Lige prvaka u Rimu je postao prvi vratar Barcelone koji je osvojio dva puta naslov Lige prvaka. Njegove izvrsne predstave također su mu donijele produžetak ugovora sa Barcelonom, koji će ga u redovima Barcelone zadržati do 2014. godine.

Svoj treći trofej Zamora je osvojio u sezoni 2009/10 sa jednim od najboljih statistika u karijeri: primio je samo 24 gola u 38 ligaških utakmica (0.63 po utakmici). Osim Valdesa, legendarni Antoni Ramallets je jedini vratar Barcelone koji je trofej Zamora osvojio više puta (5). Njegove konstantno dobre partije u klubu su mu donijele mjesto među tri vratara Španjolske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, iako nije odigrao niti jednu minutu u Španjolskoj pobjedničkoj kampanji.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...