petak, 1. srpnja 2011.

Andrés Iniesta Lujan


Andrés Iniesta Lujan
Datum rođenja: 11. svibnja 1984.
Nacionalnost: Španjolac
Pozicija: Vezni igrač
Broj na dresu: 8

Andrés Iniesta je prešao u Barcelonu u dobi od 12 godina, 1996. godine, nakon što su ga skauti uočili na Brunette turniru dok je igrao za Albacete. Od samog početka Iniesta se brzo razvijao kroz različite mlađe selekcije u klubu da bi na kraju bio promoviran u Barcelonu B u sezoni 2000/01, gdje je gotovo odmah postao glavni playmaker momčadi koju je vodio trener Josip Maria Gonzalvo.


Njegov san o igri za prvu momčad napokon se ostvario u listopadu 2002. godine, kada je nastupio u utakmici Lige prvaka protiv Bruggea u Belgiji. Van Gaalova momčad je tada pobijedila dok je Iniesta ostavio izvrstan dojam. U sjeni najvećih imena Barçe ipak je uspio zauzeti mjesto u momčadi. Iniesta je bio jedan od najvažnijih igrača Barçe u pobjedničkoj momčadi sezone 2004/05. Tada je bio jedan od najkorisnijih igrača odigravši 35 utakmica od 38 mogućih u La Ligi. Također je odigrao 8 utakmica u Ligi prvaka postigavši 2 gola.

No mjesto u prvoj momčadi potpuno je učvrstio u sezoni 2005/06. Igrajući u sredini veznog reda na poziciji Xavija, koji je tada izbivao van terena dugi period zbog ozljede, Iniesta je postao jedan od ključnih igrača Barcelone koja je u toj sezoni osvojila La Ligu i Ligu prvaka. Odigrao je 33 utakmice u Ligi te 11 u Ligi prvaka. Impresivan je bio i u nastupu za reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Iniesta je brz, direktan te odlično čita igru. U Barçi B držao je ključnu poziciju u sredini. Van Gaal ga je stavio iza napadača, dok je kod Rijkaarda najčešće u veznom redu.

Iniesta se nastavio poboljšavati u sezoni 2006/07 te je bio jedan od najkorištenijih igrača od strane trenera Rijkaarda. Odigrao je 37 od ukupnih 38 ligaških utakmica, te je zabio 6 pogodaka, što je ujedno bio i njegov novi rekord. U sezoni 2007/08 odlučio se na broj 8 na poleđini dresa, kojeg nosi i danas. U toj sezoni je također nastavio igrati u gotovo svim utakmicama, osim zadnjih nekoliko koje je propustio zbog ozljede koljena.

U sezoni 2008/09, Iniesta je odigrao zasigurno svoju najbolju sezonu do tada. Igravši na poziciji srednjeg i bočnog veznjaka je oduševio cijeli svijet sa svojim nevjerojatnim vještinama u driblingu. Izrastao je u jednog od najvažnijih karika Barceloninog motora, te je momčad odveo u finale Lige prvaka nevjerojatnim golom u sudačkoj nadoknadi na Stamford Bridgeu protiv Chelseaja.

Ozljeda je utjecala na njegov doprinos momčadi u sezoni 2009/10, kada je već bio jedan od vodećih igrača u momčadi. Odigrao je 29 utakmica u Ligi, 9 u Ligi prvaka te 3 u Kupu Kralja. Sa Španjolskom reprezentacijom je sudjelovao na Svjetskim prvenstvima 2006. i 2010. godine, te na Europskom prvenstvu 2008. godine, kada je bio jedan od najvažnijih igrača u momčadi Luisa Aragonesa.

Bez sumnje Iniesta nikada neće zaboraviti 11. srpnja 2010. godine i njegov pobjednički pogodak u posljednjim minutama produžetka finala Svjetskog prvenstva protiv Nizozemske. Unatoč njegovoj mladosti, Iniesta je već osvojio sve titule koje je mogao osvojiti.

Brz, uspravan i inteligentan, Andrés Iniesta je čovjek prepun vrlina. Veznjak je karijeru započeo igrajući u obrani u Barceloni B, a prije toga i za mlađe momčadi u klubu. No, kako je stekao iskustvo u prvoj momčadi, tako je također prebaćen na više napadačku poziciju. Sada je na poziciji napadačkog veznjaka, a može također igrati i na poziciji klasičnog veznjaka ili na bokovima napadačkog reda.

Iniesta nije samo koristan igrač, nego i pravi profesionalac, koji je talentiran ali i skroman. Igrač iz Fuentealbille je postavio standarde koje će ostali napadački veznjaci morati pratiti. Praktičan i inteligentan, Iniesta čita igru do savršenstva te je stalna pretnja za protivničke obrane. Barcelonina osmica postaje bolja svakom godinom. Uvijek uči, njegov udarac je došao do vrha i do granice, te on može koristiti obje noge, što je pokazao sa svojim pogotkom u posljednjim trenucima utakmice protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu 2009. godine.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...