petak, 1. srpnja 2011.

Sergio Busquets Burgos


Sergio Busquets Burgos
Datum rođenja: 16. srpnja 1988.
Nacionalnost: Španjolac
Pozicija: Vezni igrač
Broj na dresu: 16

Sergio Busquets Burgos je rođen u Sabadellu. Barceloninoj omladinskoj školi nogometa se pridružio na ljeto 2005. godine iz Jabaca. Te sezone igrajući za omladinski tim zajedno sa Bojanom, Giovanijom, Jeffrenom i Marcom Crosasom osvojio je tri trofeja.

U sezoni 2006/07 Sergio Busquets nastavio je igrati za A omladinski tim Bar
çe, gdje je bio jedan od ključnih igrača u timu kojeg je vodio Àlex Garcia. U svojoj trećoj sezoni Sergio je iako igrajući na poziciji veznog igrača, postigao 7 golova u 26 utakmica.

Naredne sezone, Sergio Busquets je priključen Bar
çinom B timu, čiji je vođa tada bio Pep Guardiola. Iako je tek u dvanaestoj utakmici zaigrao od početka, jako brzo je napredovao što je bio razlog da nastupi i u naredne 23 utakmice te sezone. Dva puta je zatresao mrežu protivničkog golmana u toj sezoni i napravio veliki iskorak u svojoj promociji u Diviziji 2B.

Tako je zaslužio da u sezoni 2007/08 i 2008/09 zaigra za prvi tim u utakmicama Kupa Katalonije, a nešto kasnije je zabilježio i svoj prvi nastup za prvi tim u La Ligi. Bilo je to 13. rujna 2008. godine kada je Bar
ça igrala protiv Racinga (1-1). U toj utakmici zaigrao je od prve minute, i igrao svih 90. U narednim utakmicama, Sergio je počeo dobijati sve više prilika te se tako sve više počeo dokazivati. Od prve minute je igrao u finalu Kupa Kralja kao i finalu Lige Prvaka. Tu sezonu je završio na sjajan način jer je iz trećeg tima u kojem je igrao na početku godine, završio kao igrač ekipe koja je osvojila Ligu prvaka.

U sezoni 2009/10 njegovo ime su počeli ubrajati među imena najtalentiranijih mladih centralnih veznih igrača u svijetu. Pored velike konkurencije Yaye Tourea, Sergio Busquets je odigrao 33 utakmice u ligi, 10 u Ligi prvaka te 4 u Španjolskom kupu.

Za vrlo kratko vrijeme postao je svjetski poznat igrač. Za reprezentaciju Španjolske svoju prvu utakmicu odigrao je 1. travnja 2009. godine koju je Španjolska igrala protiv Turske (1-1). Također je nastupao na kupu Konfederacije u Južnoj Africi 2009. godine. Vicente del Bosque je vjerovao u Busquetsa, zbog čega je Sergio postao prvi izbor španjolskog selektora na poziciji centralnog veznog igrača u reprezentaciji, sa kojom je također osvojio Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi.

Sergio Busquets je sin Carlesa Busquetsa, vratara Barcelone u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Zajedno sa Barceloninim prvim timom osvojio je čak 8 titula, dok je sa reprezentacijom Španjolske već spomenuto Svjetsko prvenstvo 2010. godine.
Sergio Busquets je vrlo kompletan veznjak poznat po svojoj inteligenciji na terenu. Rođen u Sabadellu, dobro je pozicioniran te je dobar čitač igre. Busquets daje sigurnost momčadi zbog toga jer rijetko gubi loptu te je također dobar u obrambenim dužnostima. On je svestran igrač te često dolazi u prilike za postizanje pogotka. Njegova taktička svijest te visina (gotovo 190 centimetara), znači da je unatoč svim prirodnim pozicijama veznjak, ali i da također može igrati u obrani ili napadu.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...