petak, 1. srpnja 2011.

Francesc Fàbregas i Soler


Francesc Fàbregas i Soler
Datum rođenja: 04. svibnja 1987.
Nacionalnost: Španjolac
Pozicija: Vezni igrač
Broj na dresu: 4

Cesc Fabregas se prvoj momčadi Barcelone pridružio u ljeto 2011. godine, iz Arsenala, te je tako postao drugo pojačanje za sezonu 2011/12. Kao novi igrač Barcelone predstavljen je 15. kolovoza 2011. godine.

Cesc je kao mladić trenirao u omladinskoj školi Barçe, od 10 do 16 godina, kada je potpisao za Arsenal. Tamo je postao najmlađi igrač koji je ikada zaigrao za tu ekipu, ali i najmlađi strijelac u povijesti 'Topnika'. Njegov iznimno brz razvoj mu je omogućio da postane ključni igrač za Arsena Wengera, koji mu je dao svake godine priliku da nastupi u najmanje 30 ligaških utakmica od sezone 2004/05. 2008. godine, kada je imao samo 21 godinu, ali kada je također već bio smatran zvijezdom kluba, uručena mu je kapetanska traka Arsenala.

U osam godina u londonskom klubu, Cesc je odigrao ukupno 303 utakmice i postigao 57 pogodaka, što je stvarno visoka brojka za veznog igrača. Osim toga, zabilježio je nevjerojatan broj asistencija tijekom tih godina. Osim nekoliko ozljeda, najgora stvar kod Fabregasa u Arsenalu je definitivno bio nedostatak trofeja. Sve što je osvojio u crvenom dresu je Community Shield 2004. i FA Kup 2005. godine. U Europi, Arsenal je najbolju sezonu odigrao 2005/06, kada su dogurali do samog finala, ali su bili poraženi od Barcelone sa 2-1.

15. kolovoza 2011. godine Fabregas je potpisao ugovor koji ga veže s Barcelonom u sljedećih pet sezona. Njegova otkupna klauzula iznosi 200 milijuna eura. Za Španjolsku reprezentaciju Cesc je debitirao sa 18 godina, a dio te momčadi je bio i u osvajanju Europskog prvenstva 2008. godine kao i Svjetskog prvenstva 2010. godine. On je asistirao Iniesti za pobjednički pogodak u finalu Svjetskog prvenstva protiv Nizozemske koje se održalo u Južnoafričkoj Republici.

Cesc Fabregas može igrati na svim pozicijama u veznom redu. Može igrati kao obrambeni veznjak, lijevi ili desni veznjak, ili čak odmah iza središnjeg napadača. Poznat je po velikoj sposobnosti za ulazak u protivnički šesnaesterac, te po svojim asistencijama. Sa njim na terenu, njegovi suigrači igraju mnogo bolje.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...