petak, 1. srpnja 2011.

José Manuel Pinto Colorado


José Manuel Pinto Colorado
Datum rođenja: 08. studenog 1975.
Nacionalnost: Španjolac
Pozicija: Vratar
Broj na dresu: 13

Jose Manuel Pinto u Barcelonu je prešao 18. siječnja 2008. godine iz Celte, kluba u kojem je proveo prethodnih deset sezona. Došao je na posudbu, ali je Barcelona na kraju sezone 2007/08 otkupila njegov ugovor za milijun eura.

Pinto je rođen u Puerto de Santa Maria (Cádiz), 8. studenog 1975. godine. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u Andaluziji. Nakon što je proveo tri sezone u Betisu B, prebačen je u prvu momčad za koju je debitirao u sezoni 1997/98. Godinu dana kasnije prelazi u redove Celte iz Viga, gdje će provesti narednih deset godina.

Nakon što je u Betisu izgubio mjesto prvog vratara, preselio se u Celtu gdje je pronašao stabilnost i ubrzo dobio kapetansku traku. Upisao je ukupno 126 nastupa u La Ligi, 56 nastupa u drugoj Španjolskoj ligi, ali također je zabilježio nastupe i u Ligi prvaka te u Kupu UEFA. Pinto je u sezoni 2005/06. osvojio trofej Zamora, ostavivši iza sebe mnoga velika nogometna imena.

U toj sezoni Pinto je primio samo 28 golova u 37 utamica u La Ligi, u prosjeku je primao 0.75 golova po utakmici, te je pomogao Celti da dođe do šestog mjesta na tablici i tako se kvalificira za Kup UEFA. U sezoni prije te najboljim vratarem lige bio je proglašen upravo Victor Valdes, njegov sadašnji suigrač.

Kada je nastupao u Segundi za Ceutu, Barcelona ga je dovela na pozajmicu kao zamjenu za Alberta Jorqueru. Na kraju sezone 2007/08 Barcelona je otkupila njegov ugovor. Za Barcelonu je debitirao u utakmici protiv Deportiva, a u toj sezoni je osim te utakmice zabilježio još dva nastupa.

U sezoni 2008/09, Guardiola je odlučio da će Pinto biti prvi vratar momčadi u svim kup utakmicama. Andalužanin je na kraju i odigrao sve utakmice u Kupu, te je posebno dobro odigrao u polufinalu, kada je obranio jedanaesterac Mallorcinom Martíju, a ta obrana omogućila je Barceloni prolaz u finale ovog natjecanja. Također je nastupio i u posljednjim ligaškim utakmicama, kada je naslov već bio osiguran.

Pinto je snažan vratar, visok je 185 centimetara, a težak 82 kilograma. Njegova visina i agilnost ga čine snažnim u zraku te on također ima iznimno dobre reflekse koji mu pomažu da reagira brzo kada je to potrebno. Upravo ti refleksi čine ga odličnim vratarom te je sposoban obraniti udarce iz bliske udaljenosti, ali je također ga teško pobijediti i sa udarcima iz daleke udaljenosti.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...