petak, 1. srpnja 2011.

Xavier Hernandez Creus


Xavier Hernandez Creus
Datum rođenja: 25. siječnja 1980.
Nacionalnost: Španjolac
Pozicija: Vezni igrač
Broj na dresu: 6

Xavi, koji je cijeli svoj život proveo u Barceloni, ekipi se pridružio sa samo 11 godina. On je playmaker, nikada nije nervozan te momčad vodi 'hladnom glavom'. Zbog brzog razvoja, Barceloni B se pridružio u sezoni 1997/98. U B ekipi postao je mozak ekipe, koja je pod vodstvom Jordia Gonzalva ušla u drugu diviziju. Xavi je svoj san ostvario u ljeto 1998. godine kada je nastupio za prvu momčad Barcelone u Superkupu protiv Mallorce. U svojoj prvoj utakmici zabio je pogodak.

Xavi je igrao i u prvoj momčadi, koja je pod vodstvom Van Gaala osvojila prvenstvo. Sezona 1999/00 bila je vrlo dobra za Xavija, te je zbog ozljede Guardiole većinu sezone igrao za prvu momčad. Nakon što je legendarni kapetan otišao u Italiju, Xavi je postao 'playmaker' momčadi.

Nastavio je pokazivati sav svoj talent na toj poziciji. Pod vodstvom Van Gaala, Rexacha, Antića i Rijkaarda, Xavi je uvijek bio mozak ekipe; dokaz tome je i 300 službenih nastupa sa samo 25 godina. Pod vodstvom Rijkaarda, Xavi je pokazao da nije samo središnji veznjak, već da može pokrivati bilo koju poziciju u veznom redu. U pobjedničkoj sezoni 2004/05 odigrao je 36 utakmica za prvu momčad.

Xavi neće nikada zaboraviti 2. prosinca 2005. godine. Dok je trenirao u La Masiji, veznjak je oštetio ligamente na lijevom koljenu. Njegov oporavak je bio brži nego što se očekivalo i nakon 5 mjeseci se vratio u momčad. 29. travnja 2006. u utakmici protiv Cadiza, Xavi se nakon dugo vremena ponovno osjećao kao nogometaš. Vratio se pravovremeno u momčad, što je rezultiralo osvajanjem Primere i Lige prvaka.

U zadnje dvije sezone pod vodstvom Franka Rijkaarda, Xavi je bio jedan od igrača koji je imao najveće povjerenje nizozemskog trenera. U sezoni 2007/08 je postavio novi osobni rekord sa 7 ligaških pogodaka, sa kojim je zamalo dvostruko premašio prijašnji rekord od četiri pogotka u sezonama 2001/02 i 2003/04.

U prvoj godini pod vodstvom Josepa Guardiole, Xavi Hernandez je nastavio poboljšavati svoj rekord u broju pogodaka. U 54 utakmice se upisao 10 puta u strijelce. Zajedno sa Iniestom, formirao je razigravački duo koji je bio jedan od najzaslužnijih za tako dobru igru Barcelone u pobjedničkoj sezoni.

Xavi Hernández je također važna karika Španjolske reprezentacije. Nastupio je na Svjetskim prvenstvima 2002., 2006. i 2010. godine i na Europskim prvenstvima 2004. i 2008. godine. Na Europskom prvenstvu 2008. godine je bio jedan od najvažnijih igrača Španjolske u osvajanju prvenstva, pa je zato proglašen najboljim igračem.
Tijekom sezone 2010/11, Xavi je zabilježio još jedan rekord kojeg nastavlja poboljšavati kao igrač Barcelone sa najvećim brojem nastupa. 2. siječnja 2011. godine, Xavi je izjednačio Miguelijev rekord od 549 nastupa, u utakmici protiv Levantea na Nou Campu.

Xavi je razigravač momčadi u svakoj utakmici te nikada ne pokazuje živce bez obzira na situaciju, vodeći momčad sa izuzetno 'hladnom glavom'. Odkad se smatra razigravačem Barcelone pokazao je nevjerojatnu viziju na terenu. On je još jedan primjer dobrog rada mlađih selekcija Barcelone. Odkada je Xavi sazrio kao igrač, pokazao je nevjerojatnu sposobnost da se prilagodi drugim pozicijama u veznom redu kada je to potrebno.

Njegove asistencije napadačima i njegova sposobnost da suzbije pritisak i zadrži loptu u svom posjedu koja je bolja od gotovo svih igrača na svijetu, pretvorili su ga u jednu od žarišnih točaka na terenu. On se također ističe zbog svojih obrambenih sposobnosti i odlične igre u duelima sa protivničkim igračima.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...