petak, 1. srpnja 2011.

Éric Abidal


Éric Abidal
Datum rođenja: 11. rujna 1979.
Nacionalnost: Francuz
Pozicija: Branič
Broj na dresu: 22

Eric Abidal pridružio se Barçi u sezoni 2007/08 kako bi zamijenio Nizozemskog reprezentativca Giovannija van Bronchorsta. Tada je ujedno Abidal po prvi put počeo nastupati za neki klub koji je izvan Francuske.

Rođen u Lyonu (11. rujna 1979. godine) kao član imigrantske obitelji, Abidal je počeo svoju nogometnu karijeru u Lyon-la-Duchèru u Francuskoj CFA 2 diviziji, gdje je igrao na poziciji lijevog veznjaka. U ljeto 2000. godine, potpisao je profesionalni ugovor sa Monacom, a svoj debi u 1. Francuskoj ligi upisao je 16. rujna 2000. godine protiv Toulusea. U svojoj prvoj sezoni izmjenjivao je nastupe za rezerve i za prvu momčad, s kojom je nastupio u 8 ligaških utakmica te u jednoj utakmici u Ligi prvaka. U sezoni 2001/02, Abidal je upisao još 14 nastupa za prvu momčad, nekada na poziciji stopera a nekada na boku.

Na kraju sezone, Abidal je zatražio odlazak na posudbu u neki drugi klub gdje bi mogao upisati više nastupa u prvoj momčadi. Na kraju se preselio u Lille, kojeg je tada vodio trener koji mu je omogućio debi u Monacu - Claude Puel. Tamo je proveo dvije sezone te je stekao reputaciju kao jedan od najboljih braniča u Francuskoj.

U ljeto 2004. godine, vratio se u svoj rodni grad, kada ga je u svoje redove doveo ligaški prvak u posljednje tri sezone - Olympique Lyon. Ubrzo je stekao mjesto u početnoj postavi, a također je upisao i svoj debi za Francusku, 18. kolovoza 2004. godine protiv Bosne i Hercegovine.

Abidal je pomogao Lyonu da osvoji još tri ligaške titule i tri Superkupa, formirajući dio momčadi koji će zadiviti cijelu Europu sa svojim nevjerojatnim nogometom. Na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, odigrao je 6 od ukupno 7 utakmica te je osvojio srebrnu medalju, a nakon toga imao je i odličnu sezonu sa Lyonom treću sezonu za redom, upisavši 31 nastup u Ligi. Također je sudjelovao u 7 utakmica Lige prvaka, te u 10 utakmica za Francusku reprezentaciju u sezoni 2006/07.

Eric Abidal se Barceloni pridružio u ljeto 2007. godine. Francuz je u prvoj sezoni upisao 30 ligaških nastupa, 10 u Ligi prvaka te 6 u Kupu Kralja, a mjesto na lijevom beku dijelio je sa Sylvinhom, iako ga je ponekad Frank Rijkaard koristio i na poziciji stopera. Na kraju sezone nastupi je za Francusku na Europskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj.

U sezoni 2008/09 osvojio je velik broj trofeja sa Barcelonom, ali to je također bila nesretna godina za Abidala. Prvo se ozljedio u utakmici protiv Espanyola nakon koje je propustio 8 tjedana, a onda, nakon što se vratio, je u polufinalu Lige prvaka i Kupa zaradio suspenziju pa nije imao pravo nastupa u finalu u Rimu odnosno u Valenciji. Ukupno je odigrao 31 utakmicu u svim natjecanjima. U sezoni 2009/10 dosegao je vrhunac svoje forme, postigao je nekoliko odličnih asistencija ali je opet izbivao sa terena zbog ozljede. Ukupno je odigrao 17 utakmica u Ligi te 8 u Ligi prvaka.

Eric Abidal je prirodno lijevi bek, mada s obzirom na njegovu visinu i težinu (186 centimetara, 75 kilograma) on lako može igrati na poziciji stopera. On voli sudjelovati u napadu tako što pomaže napadačima sa svojim ubačajima. On je vrlo vješt i taktički svjestan igrač, te je poznat po svojoj sposobnosti da se dobro pozicionira na terenu. On je snažan branič koji nema poteškoća u sudjelovanju u igri tijekom svih 90 minuta.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...