petak, 1. srpnja 2011.

Ibrahim Afellay


Ibrahim Afellay
Datum rođenja: 02. travnja 1986.
Nacionalnost: Nizozemac
Pozicija: Vezni igrač
Broj na dresu: 20

Ibrahim Afellay je potpisao za Barcelonu 24. prosinca 2010. godine, 5 tjedana nakon što je klub završio pregovore sa PSV Endhovenom oko njegovog prelaska na Camp Nou. Nizozemski reprezentativac je bio prvo zimsko pojačanje Pepa Guardiole.

Afellay je rođen 2. travnja 1986. godine u Utrechtu, Nizozemska, te također ima Marokanske korijene. Svoju nogometnu karijeru započeo je u USV Elinswijku. 4. veljače 2004. godine upisao je debi za prvu momčad PSV-a u Kup utakmici protiv NAC-a. Deset dana kasnije odigrao je svoju prvu utakmicu u Ligi, u kojoj se PSV sastao sa Twenteom.

Tijekom sezone 2004/05 Afellay je upisao 7 nastupa za prvu momčad, ali tek u sljedećoj sezoni (2005/06) je konsolidirao svoje mjesto u momčadi. Od tada je igrao minimalno 23 utakmice po sezoni u Ligi, a njegova najbolja predstava je bila u sezoni 2008/09, kada je postigao 13 pogodaka. U Nizozemskoj je osvojio sve glavne domaće trofeje, ukupno 4 Ligaške titule, te Nizozemski kup i Superkup.

Sa iskustvom u Ligi prvaka i Europskoj ligi, Afellay se pridružio Barceloni, 5 tjedana nakon što je došlo do dogovora između ova dva kluba. Njegov ugovor u PSV-u je trajao do lipnja 2011. godine.

Ovaj svestran igrač, koji također može igrati u sredini, formirao je dio Nizozemske reprezentacije na Europskom prvenstvu 2008. godine i u finalu Svjetskog prvenstva 2010. godine, iako nije imao veliku ulogu u niti jednom od ova dva natjecanja.

Afellay je svestran igrač sa mnogim vrlinama, uključujući tempo, dribling te direktnost koja uništava protivničke braniče. Njegov prodor je također nešto što impresionira, dok njegova velika tehnika znači da je on također sposoban igrati u veznom redu. Također je poznat po svojoj sposobnosti da uputi udarac iz udaljenosti te može pucati podjednako dobro sa obje noge. U Nizozemskoj je već postigao nekoliko spektakularnih pogodaka.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...