petak, 1. srpnja 2011.

Lionel Andrés Messi


Lionel Andrés Messi
Datum rođenja: 24. lipnja 1987.
Nacionalnost: Argentinac
Pozicija: Napadač
Broj na dresu: 10

Lionel Andrés Messi (Rosario, 24. lipnja 1987. godine) je najbolji igrač svijeta. Smrtonosan u igri 1 na 1, ovaj skromni Argentinac ima brzinu, dribling i golgeterske kvalitete. No unatoč toliko individualnih kvaliteta, on je također izvanredan timski igrač.

Karijera ovog mladog napadača započela je 1995. godine u klubu Newell's Old Boys, gdje je igrao do 2000. godine. U 13. godini Messi je odlučio sreću potražiti preko Atlantika u Barceloni, gdje se pridružio U-14 momčadi. Messi je napredovao spektakularno u svim uzrastima Barce, pa je tako stigao u Barcu C, zatim Barcu B, da bi tako stigao i u prvu momčad u rekordnom vremenu.

U sezoni 2003/04, kad je imao samo 16 godina, Messi je debitirao za Barceloninu prvu momčad u prijateljskom susretu protiv Porta na otvaranju novog Dragao stadiona. Nadolazeća sezona, Messiju je donijela prvi nastup na službenoj utakmici 16. listopada 2004. godine, u gradskom derbiju protiv Espanyola na Olimpijskom stadionu u pobjedi Barcelone 1:0.

Zbog nekoliko igrača prve momčadi koji su bili ozbiljno ozlijeđeni, Rijkaard je bio prisiljen pozvati nekoliko igrača rezervne momčadi, pa je tako Messi postao regularni član prve momčadi. 1. svibnja 2005. godine, postao je najmlađi igrač koji je ikada postigao ligaški gol za Barcelonu - protiv Albacetea, kada je Messi imao samo 17 godina, 10 mjeseci i 7 dana. Taj rekord će kasnije oboriti Bojan Krkić.

Na Svjetskom U-20 prvenstvu u Nizozemskoj, Messi ne samo da je osvojio naslov prvaka, već je i proglašen najboljim strijelcem i najboljim igračem prvenstva. Ubrzo nakon toga debitirao je i za prvu argentinsku momčad u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske.

Njegov uspon kao igrač došao je u sezoni 2005/06, počevši sa fantastičnim nastupom u utakmici protiv Juventusa u sklopu Gamper Kupa. Također je bio izvanredan na Santiago Bernabeu, u nezaboravnoj pobjedi Barcelone od 3-0, kao i na Stamford Bridgeu, u utakmici Lige prvaka protiv Chelsea. No, nažalost ozljeda ga je zadržala izvan terena u gotovo cijelom drugom dijelu sezone. Na kraju je odigrao 17 ligaških utakmica, 6 u Ligi prvaka i dvije u Kupu Kralja. Ukupno je postigao osam pogodaka.

U sezoni 2006/07, bez obzira što Barcelona nije uspijela osvojiti niti jednu titulu, Argentinac je proglašen drugim najboljim igračem svijeta. U sljedećoj sezoni Messi je nastavio sa razvijanjem i nevjerojatnim poboljšavanjem, u kojoj je zabio 16 pogodaka i prikupio 10 asistencija u odigranih 40 utakmica. 2008. godine Leo Messi je po drugi put zaredom proglašen drugim najboljim igračem svijeta po izboru FIFE.

U sezoni 2008/09, koja je ujedno bila i prva sezona bez Ronaldinha u Barceloni, Messi je nastavio biti glavna zvijezda Barceloninog napada. Uspio je izdržati cijelu sezonu bez nijedne ozljede, te je odigrao 51 utakmicu, u kojima je zabio 38 pogodaka. Argentinac je također bio čovjek odluke u dva finala (Liga prvaka i Svjetski Klupski Kup), zabivši u obje utakmice drugi pogodak za Barcelonu. 2009. godine proglašen je najboljim igračem svijeta po izboru FIFE, te je osvojio i Zlatnu Loptu.

Koliko daleko može Leo Messi ići? Bio je najbolji strijelac Lige u sezoni 2009/10, te je izjednačio Ronaldovih povijesnih 34 pogotka u sezoni 1996/97. Zabio je i pogodak protiv Estudiantesa koji je omogućio Barceloni da osvoji Svjetsko klupsko prvenstvo po prvi put u povijesti. Messi je također konsolidirao mjesto u reprezentaciji, nakon što je nastupio na Svjetskom prvenstvu 2006. godine i Copa Americi 2007. godine u dresu Argentine. 2008. godine je također nastupio na Olimpijskim igrama održanima u Pekingu, na kojima je njegova država osvojila zlato.

Messi je odličan, senzacionalan i jedinstven igrač. Nevjerojatno je kreativan, ima iznenađujuće individualne vještine te je u mogućnosti konstantno uznemirivati svoje protivnike. Messi je nevjerojatno svestran te može igrati ili u sredini ili na krilu, iako se najbolje osjeća igrajući na desnom krilu.

On možda nije jako visok, ali njegova brzina i stas mu omogućuju da se nosi čak i sa najboljim obrambenim igračima. On je iznenađujuće snažan, i može čuvati loptu u svom posjedu sa stilom. Jednostavno, trenutno nema nigdje takvog igrača kao što je on. On je također i specijalist u svim mrtvim situacijama, a posebno u slobodnim udarcima i jedanaestercima. Njegova hladnokrvnost i sposobnost da preuzme odgovornost su vrline koje čine Lea Messija jednostavno najboljim nogometašem na svijetu.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...