petak, 1. srpnja 2011.

Jordi Alba Ramos


Jordi Alba Ramos
Datum rođenja: 21. ožujka 1989.
Nacionalnost: Španjolac
Pozicija: Lijevi branič
Broj na dresu: 18

Jordi Alba je za FC Barcelonu potpisao 5. srpnja 2012. godine, nakon što su Klub i Valencija dogovorili njegov transfer. Ovaj igrač, koji može igrati na pozicijama lijevog beka i krila, se Barçi pridružio u dobi od 23 godine i bio je prvo pojačanje za sezonu 2012/13. 

Jordi Alba Ramos je rođen u mjestu Hospitalet de Llobregat 21. ožujka 1989. godine. Nakon što se pridružio Barceloni u dobi od 10 godina, prošao je kroz mnoge klupske omladinske kategorije, igrajući s igračima poput Bojana Krkića, Frana Meride i Jonathana dos Santosa.

Na kraju sezone 2006/07, on je napustio Barçu i prešao u UE Cornellu, gdje je proveo jednu sezonu, a zatim prešao u Valenciju, koja je za njega platila 6 000 eura. Nastupao je za mladu ekipu, a zatim u Valenciji CF Mestalli, gdje je bio ključni igrač u ekipi koja je izborila ulazak u Segundu B. Tijekom ovog perioda je dobio poziv da nastupa za U19 reprezentaciju Španjolske.

Sezonu 2008/09 je Alba proveo na posudbi u Gimnasticu, za kojeg je odigrao 30 utakmica i tako zaslužio poziv izbornika španjolske U21 reprezentacije. Nastupao je i za Španjolsku U20 na Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Tog ljeta se vratio u Valenciju i postao član prve ekipe.

Ligaški debi je zabilježio 13. rujna 2009. godine protiv Real Valladolida. Iako je bio doveden da igra na poziciji lijevog krila, on je svoju svestranost dokazao igrajući i na nekim drugim pozicijama, a prije povratka u Barcelonu je za Valenciju odigrao 108 utakmica - uključujući 48 u zadnjoj sezoni u redovima 'Šišmiša'.

Njegovi sjajni nastupi u Valenciji nisu promakli ni španjolskom izborniku Vicente del Bosqueu koji ga je u rujnu 2011. godine uvrstio na svoj popis. Za reprezentaciju je debitirao 11. listopada 2011. godine protiv Škotske. Na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini je bio jedan od najboljih igrača španjolske reprezentacije, a 5. srpnja je predstavljen kao prvo pojačanje u eri Tita Vilanove.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...