petak, 1. srpnja 2011.

Thiago Alcántara do Nascimiento


Thiago Alcántara do Nascimiento
Datum rođenja: 11. travnja 1991.
Nacionalnost: Španjolac
Pozicija: Vezni igrač
Broj na dresu: 11

Thiago Alcántara do Nascimento, rođen 11. travnja 1991. godine u Bariju (Italija). Visok je 174 centimetra i igra na poziciji veznjaka. Svoje prve nogometne korake pravi u Flamengu da bi nakon toga za ocem Mazinhom (koji je također bio nogometaš) preselio u Španjolsku gdje trenira za galicijski klub Ureca Nigrán. Nakon toga se vraća u Flamengo, no ipak nedugo nakon toga, točnije 2004. godine Mladi Thiago se vraća u Španjolsku, ovaj put u Barcelonu.

Tijekom sezone 2007/08 debitirao je za Barçu Atletic koju je tada vodio današnji trener Barcelone Pep Guardiola, i tijekom te sezone je ubilježio svega pet nastupa. Sljedeća sezona za njega je naravno bila mnogo uspješnija, zabilježio je 25 nastupa te je uslijedio poziv za Španjolsku U-19 reprezentaciju.

Dana 17. svibnja 2009. godine Thiago Alcántara je zabilježio svoj debi u prvom timu Barcelone zamijenivši u 63. minuti Eidura Gudjohnsena u utakmici protiv Mallorce. Svoj prvijenac za FC Barcelonu postiže 20. veljače 2010.  godine nakon što je ušao kao zamjena za Yayu Tourea u utakmici protiv Racing Santandera.

Na reprezentativnom nivou nastupao je za Španjolsku U-17 reprezentaciju na Euru 2008. godine i sa njom došao do trofeja. Također je nastupao i za U-19 reprezentaciju na Euru 2010. godine te je bio jedan od ključnih igrača na putu Španjolske do finala.

U sezoni 2010/11, Thiago je počeo imati važniju ulogu u Guardiolinoj momčadi - odigrao je ukupno 17 utakmica, 12 u Ligi (6 u prvoj postavi) gdje je postigao 2 pogotka, 3 utakmice odigrao je u Kupu Kralja, u kojem je mrežu zatresao jedanput, te je zabilježio po jedan nastup u Ligi prvaka i Španjolskom Superkupu. Također je nastavio igrati za Luis Enriqueovu B momčad, upisavši 11 nastupa za momčad koja je na kraju završila na trećem mjestu druge lige.

Za sezonu 2011/12, Thiago je postao punopravni član prve momčadi, nakon potpisivanja novog ugovora u lipnju 2011. godine, koji će ga u klubu zadržati do 2015. godine.

Pep Guardiola ga izuzetno cijeni, te se nada kako će iskoristiti njegov izuzetan talent u budućnosti. Posjeduje jedinstven i urođen talent, te svojom vizijom i sposobnošću za stvaranjem prostora iskače u sredini terena. Od Thiaga se ne zahtjeva sudjelovanje u obrambenim zadacima. Umjesto toga on je ključna figura u izgradnji napada kad njegova ekipa ima loptu i tu se ističu njegove najveće vrline.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...