petak, 1. srpnja 2011.

Gerard Piqué Bernabeu


Gerard Piqué Bernabeu
Datum rođenja: 02. veljače 1987.
Nacionalnost: Španjolac
Pozicija: Branič
Broj na dresu: 3

Gerard Piqué se u Barcelonu, klub u kojem je i počeo karijeru kao dječak, vratio u ljeto 2008. godine, nakon tri sezone provedene u Manchester Unitedu i jedne u Real Zaragozi. Gerard Piqué je rođen 2. veljače 1987. godine i član je Barcelone od svog rođenja. Od svojeg djetinjstva je bio uključen u klub i sa samo 10 godina se pridružio najmlađoj momčadi u klubu (Alevin B). Prošao je kroz sve mlađe selekcije (Alevín A, Infantil B i A, Cadete B i A te Juvenil B i A), gdje je prikupio mnogo titula.

Dok je igrao za Cadete B je upoznao trenera Tita Vilanovu, sa kojim će se susresti i pri povratku u prvu momčad. U cijeloj toj mladosti, Gerard Piqué je pokazao odličnu sposobnost prilagodbe na drugim pozicijama na terenu i stekao je reputaciju za zabijanje pogodaka, bez obzira na njegovu obrambenu poziciju.

Na kraju sezone 2003/04, Gerard Piqué je odlučio uzeti predah od života u Barceloni, pa je otišao u Manchester United. Svoj debi u engleskoj momčadi je upisao 26. listopada 2004. godine, samo tri tjedna nakon dolaska u Manchester, u utakmici Carling Kupa protiv Crewe Alexandra. U momčadi Alexa Fergusona je bio također u sezoni 2005/06 prije nego što je posuđen Real Zaragozi u sezoni 2006/07.

U svojoj jedinoj sezoni u Zaragozi, Piqué je većinom igrao na poziciji obrambenog veznjaka. Katalonac je odigrao 22 ligaške utakmice, od kojih je 18 bio u početnom sastavu, te je zabio 2 pogotka. Tijekom boravka u Zaragozi igrao je sa Gabrielom Militom, kojeg će ponovno susresti na povratku u Barcelonu. U sezoni 2007/08 Pique se ponovno vratio u Manchester United s kojim je osvojio Premiership i Ligu prvaka. Imao je sezonu za pamćenje u Ligi prvaka, posebice u početnoj fazi natjecanja, gdje se upisao dva puta u strijelce.

U svojoj prvoj sezoni u Barçi, Pique je pokazao zašto je doveden. Postao je prvi izbor za poziciju središnjeg braniča, te je također bio strijelac tri puta, po jedanput u svakom od natjecanja, a upisao je ukupno 45 nastupa. Dobio je i nadimak Piquenbauer, zbog svoje vještine da uputi loptu u kontranapad, i zbog svojeg česte prisutnosti u napadačkim akcijama. Najbolji primjer za to je njegov pogodak na Bernabeuu u pobjedi Barçe 6-2.

Također je igrao u gotovo svim Španjolskim mladim selekcijama, a svoj prvi nastup u seniorskoj reprezentaciji upisao je 2009. godine u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Engleske, dok je svoj prvi službeni nastup upisao na Kupu Konfederacija u Južnoj Africi 2009. godine. Najvažnija karika u reprezentaciji Španjolske je bio na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, gdje nije propustio niti jednu utakmicu. Također je bio ključni element u kreativnom nogometu koji je krasio reprezentaciju Španjolske.
Katalonac je visok i snažan branič (192 centimetra visok, 85 kilograma težak). Njegova fizička veličina i tehničke sposobnosti čine ga jakim u igri u zraku. On također ove kvalitete zna iskoristiti i u napadu, pogotovo iz mrtvih situacija. Osim igre na poziciji središnjeg braniča, Piqué može igrati i na poziciji obrambenog veznjaka, što je dokazao tijekom boravka u Real Zaragozi.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...