subota, 28. travnja 2012.

Upoznajte novog trenera Barcelone - Tita Vilanovu


Dok se jedan od najuspješnijih klubova prošlih godina sprema učiniti veliku promjenu, Goal.com je predstavio čovjeka koji će zamijeniti Guardiolu na kraju sezone.

 Unatoč Barçinu obaranju rekorda za vrijeme Pepa Guardiole tijekom protekle četiri godine (što je rezultiralo s 13 trofeja i bezbroj čarobnih trenutaka) asistent Tito Vilanova je rijetko bio u središtu pozornosti. Sve do jučer kada je četrdesetdvogodišnjak (42) iznenađujuće potvrđen kao Barcelonin trener za sezonu 2012/13 nakon Guardioline odluke da želi napustiti klub na kraju sezone.

 Rođen u katalonskoj regiji Bellcaire d'Emporda 1969. godine, Guardiolina desna ruka mu je bila jako bliska tijekom njegove cijele karijere. Odrasli su zajedno u La Masiji u mlađim momčadima 1980-ih. Ali, dok je Guardiola postajao zvijezda u Dream timu Johana Cruyffa, osvojivši šest La Liga naslova i Europski kup u 11 godina sa seniorima – Vilanova nije uspio diplomirati i nakon dvije godine u Barça B timu, zadržao se na skromnoj igračkoj karijeri. Igrao je za Figueres, Celtu, Badajoz, Mallorcu, Lleidu, Elche i Gramenet, te je otišao u mirovinu 2002. godine nakon profesionalne karijere koja je trajala 14 godina.

 Vilanova se zatim prepustio trenerskim vodama. Njegovo jedino iskustvo kao tehnički direktor bilo je u Terrassi, klubu iz treće španjolske lige, u sezoni 2006/07. Vratio se u Barcelonu u ljeto 2007. godine kao Guardiolin pomoćnik u timu Barçe B. Kad je Guradiola naslijedio Franka Rijkaarda 2008. godine, Vilanova mu se pridružio u novoj avanturi, postavši pomoćni trener prvog tima.

 Najgori incident u kojem je Vilanova sudjelovao bio je 18. kolovoza 2011. u nadoknadi vremena uzvratne utakmice Suprekupa između Barcelone i Real Madrida na Nou Campu. Nepromišljeni start Marcela na Fabregasu je izazvao tučnjavu između igrača oba kluba, a završila je sa Mourinhovim prstom u Titovom oku – potez kojeg su španjolski mediji naširoko izvijestili. Prošlog listopada, Vilanova se suočio sa važnijom bitkom kad je bio podvrgnut operaciji uklanjanja tumora njegove podušne žlijezde. Srećom, operacija je bila uspješna, te je nakon nekoliko tjedana bio sposoban nastaviti svoj posao bez problema. Od tada se tumor nije vraćao.

 Prema Barceloninom sportskom direktoru Andoniju Zubizarreti, Vilanovina zamjena Guardiole na mjestu trenera je "logična odluka", jer on "predstavlja isti stil igre i istu filozofiju". "Tito radi ovdje sa nama, zato, zašto ne Tito? Radi sve dok ne zaspi i ima osobnost koja nam treba da nas podigne. Različit je od Guardiole, ali Tito je taj. Uvijek gledamo što imamo kući. Imamo Tita – to je jednostavno. Nismo trebali ići na tržište."

Cesc Fabregas je na Twitteru također podržao Vilanovino promaknuće: "Želim Titu sve najbolje u njegovoj novoj prilici koju mu je nogomet pružio. Bili smo zajedno kad sam bio dijete, on nije samo odlična osoba nego također i odličan trener."

 Na jučerašnjoj press-konferenciji, Guardiola je podržao svoga dobroga prijatelja: "Odlazim i neću više fizički biti tu. Činim korak nastranu. Ali biti ću tu do finala Kupa Kralja. Tito je kvalificirana osoba, igrači ga znaju i uvijek stavljaju njegove ideje uz moje". Ali nakon 13 trofeja – potencijalno 14 ako Barça osvoji Kup Kralja sljedećeg mjeseca – u samo četiri godine, Tito se suočava sa teškim poslom nasljeđujući Guardiolu. Baš kao što je Guardiola jučer zaključio: "Sad je sve na Titu.".
A.R.


0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...