ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

KOLUMNA: Real Madrid pokraden, Barcelona „pogurana“?


Ne znam koliko vas je čulo za tzv „Slučaj Guruceta“, davne 1970. godine. Guruceta je ime suca koji je te godine sudio El clasico na Camp Nou, te nizom pristranih odluka u korist Reala razbjesnio tribine. Vrhunac se dogodio kada je faul nad igračem Reala koji se počinjen dobrih metar-dva izvan šesnaesterca ocijenio kao jedanaesterac.

Ukratko - zbog invazije navijača na teren, utakmica je prekinuta, a Guruceta je doslovce bježao sa stadiona. Interesantno je kako madridski sportski dnevnik Marca danas najboljem sucu dodjeljuje godišnju nagradu koja nosi ime dotičnog suca.

SLUČAJ PARADAS
Danas, imamo „Slučaj Paradas“. Ili, netko s jasnom namjerom želi iz ničega stvoriti „slučaj“ i zato to na taj način plasira u javnost? Jose Luis Paradas je mladi španjolski sudac kojega u Madridu zadnjih dana pribijaju na stup srama, zbog njegova „pristranog“ odnosa prema Realu u utakmici s Villarealom na Madrigalu. Utakmica je protekla u izuzetno nervoznom raspoloženju igrača i struke Madridista poradi svoje važnosti, što je rezultiralo sa četiri crvena kartona na štetu Reala iz Madrida.

Dan dva nakon toga u medijima naše regije mahom su se pojavili tekstovi, zapravo, da budem iskren - jedan te isti tekst (kojeg su valjda svi samo prepisivali jedni od drugih), s više manje istim naslovom koji je vrištao kako je Real pokraden na Madrigalu, baš kao što Mourinho i „ekipa“ žele da vjerujete. O čemu se radi, koje to zamjerke iz bijelog tabora imaju na suđenje Paradasa?

KONKRETNO...
Počnimo s onom koja nam se čini opravdanom - nedosuđen faul nad Pepeom negdje na sredini terena, i posljedično - žuti karton Pepeu. Faul nad braničem Reala je uistinu postojao, a dosuđen je u korist Žutih. Žuti karton, pak, bi trebalo vidjeti zbog čega je dodijeljen. Naime, ako je u pitanju prigovor - Paradas ima pravo, ako je u pitanju navodno simuliranje naturaliziranog Portugalca, pravo imaju Madridisti.

Idemo dalje: navodno su Marcu Rubenu pokazana dva žuta kartona, a nije isključen. Netočno, kao što se iz predstojećeg video materijala može vidjeti - u ovoj situaciji karton je dodijeljen Senni, a ne Rubenu. Dakle, ovaj prigovor je posve neosnovan.

I konačno - ono najrazvikanije - Senna je zabio pucajući iz navodno dosuđenog indirekta. Pogledajte kako stoji ruka suca prilikom izvođenja slobodnog udarca. Pa onda pogledajte kako bi trebala stajati kod indirekta. Ono što fascinira je da nitko ne nalazi za shodno pogledat sami faul, pa ocijeniti da li je uopće bilo osnove za dosudit indirektan kazneni udarac. Nitko se ni ne trudi pogledati što sudac pokazuje kad puhne u zviždaljku da prekine igru poradi prekršaja. Dovoljno je da netko grakne - „indirekt“, i svi samo ponavljaju, i to se lančano širi, bez ikakve provjere i analize događaja.

Što je najzanimljivije jest da su igrači Reala prilikom izvođenja ovog slobodnog udarca ti koji su prekršili pravila: naime, jedan ili čak više njih izlazi iz živog zida i kreće prema mjestu izvođenja i prije nego je Marcos Senna udario loptu.

CRVENO MORE I DON ALFREDO
Crvene kartone su dobili Ramos (dva žuta) - oštri startovi, Ozil (omalovažavanje i ruganje s odlukama suca sarkastičnim aplauzom), Rui Faria (kondicioni trener Reala, također dva žuta iz istog razloga kao i Ozil) i Mourinho zbog opetovanog tituliranja suca „kurvinim sinom“.
Naknadno nakon utakmice su prijavljeni i Pepe zbog unošenja u lice Paradasu i vikanja:“Krađa, kurvin sine, krađa!“, te Ronaldo poradi gestikuliranja koje implicira krađu što je i verbalizirao: “Kradite, samo kradite, samo kradite...“

Ubrzo se sastala disciplinska komisija koja je trebala odlučiti o kaznama za ove igrače i trenere, a gdje glavnu riječ vodi don Alfredo Florez, 85-godišnjak koji je imenovan na tu dužnost kao aktivni član Real Madrida, te je tada članstvo zamrznuo. Zanimljiv podatak u vezi s njime je i taj da je 13 godina proveo kao savjetnik predsjednika sudačke organizacije, te da u tih 13 godina Barcelona nije bila prvak nijednom, a Real 11 puta. Isti gospodin se sasvim nedavno „proslavio“ izjavom kako Pepe neće biti kažnjen zbog gaženja po Messijevim prstima, jer da taj „detalj“ nije registriran od strane suca u njegovu izvješću. Kaznu bi se moglo očekivati tek u slučaju da je Messi teže ozljeđen, citiram don Alfreda: „...da su mu prsti amputirani.“

„KAZNE“
Budući su Mourinho i Pepe vrijeđali suca, a institut uvrede u pravilniku nosi sa sobom kaznu od 4-12 utakmica, te budući su Rui Faria (već  4. put isključen ove sezone?! Znate li još ijednog kondicionog trenera uopće koji je ikad bio isključen, a kamoli 4 puta iste sezone?) i Pepe recidivisti, s nizom ispada/kazni iza sebe, bilo je logično očekivati drastične kazne.

Međutim, ne da nije bilo drastičnih kazni, već su neke određene od strane suca utakmice- poništene. Pa je tako Ramosu izbrisan crveni karton, uz objašnjenje kako sudac drugi žuti karton tom igraču nije zaveo u izvješću s utakmice na odgovarajući način koji forma propisuje (?!), te je Pepeu izbrisan žuti karton jer je to bila kriva odluka suca.

Ozil je dobio jednu utakmicu kazne. Ramos nijednu. Rui Faria tek dvije, iako je mu je ovo već 4. put da je isključen ove sezone. Ronaldo uopće nije spomenut. A poseban „dribling“ je disciplinska komedija, pardon, komisija, izvela u slučaju Mourinha i Pepea - naime u pravilniku stoji kako institut „uvrede“ nosi sa sobom 4-12 utakmica kazne, a i Pepe i Mourinho su, ponavljam, usto i recidivisti. Međutim, u pravilniku postoji i institut „prijezira“, te je višestruko „kurvin sine“ upravo tako procijenjeno - kao „prijezir“ a ne „uvreda“. Eto, da i to doznamo - „kurvin sine“ nije uvreda.

ŠTO STOJI IZA KAZNI
Postoje vrlo važne stvari koje se daju iščitati iz ovih odluka disciplinske komisije. Kazne izrečene članovima Reala su same po sebi puno manje bitne od poruke koja se upravo tim i tolikim kaznama šalje. A šalje se igračima Reala kojima se govori - dramatizirajte, divljajte (jer ono što je usljedilo u svlačionicama poslije utakmice je upravo to - divljanje, al o tom malo poslije), konstantno „pritiščite“ suce, vrijeđajte ih kako god znate, testirajte njihovo strpljenje, ne smiju vam ništa, mi ćemo vas zaštititi. Isto tako se poruka šalje i sucima- kako da sude Realu. Ako ih kaznite (Real Madrid) - niste u pravu, i onda kada jeste (hijo de puta, naime, nije uvreda), te ćemo vaše odluke poništiti. Da, upravo tako- dvije Paradasove odluke su naknadno poništene, nakon utakmice!

Inače, u Realu su, bijesni nakon utakmice odlučili ostavit medije bez svojih komentara do daljnjega. Tek je Marcelo usput složio rečenicu dvije za popularnu Sextu. Otada ništa od trenera i igrača. Iako se to, naravno, kosi s pravilima lige. Zato su presicu nakon utakmice na Madrigalu održali Realov direktor Miguel Pardeza i bijela legenda Alfredo di Stefano.

Požalili su se na preoštar i nepravedan sudački kriterij koji ih je isprovocirao. Di Stefano je konstatirao kako se čini da „Real mora predati titulu Barceloni“, a Pardeza objasnio kako se ono sarkastično pljeskanje Realovaca zapravo nije odnosilo na suca već je bilo znak podrške suigračima(?!), te poentirao kako se njih ne tretira kao ostale, spomenuo Barcelonu, naravno,  i zaključio kako oni samo žele jednak tretman kao i ostali.

Najsmješnije je kako su za primjer nejednakog sudačkog tretmana uzeli dvoboj Osasuna-Barcelona gdje je sudac bio isti ovaj Paradas, te pokazali kako je Guardiola nekoliko puta korak-dva istupio iz svog prostora te ponešto dobacio nekom od sudaca?! Inače, na toj istoj utakmici Barcelona je bila teško oštećena budući je Osasuni priznat gol iz zaleđa, a Brceloni obrnuto - regularan gol poništen! I to je primjer da nemaju svi isti tretman?! Istina, senor Pardeza, i nemaju.

Dan prije utakmice Villareal-Real Madrid igrali su na Nou Campu Barcelona-Granada. Utakmica je završila pobjedom domaćih od 5:3, uz dva penala dosuđena u korist Granade, te crvenog kartona Daniju Alvesu, te dva evidentna jedanaesterca nedosuđena za Barcu. Na Nou Campu. Protiv Granade. Premali i isuviše neutjecajan klub je Granada da bi se sudilo njima u prilog. Sudilo se protiv Barce. Znate koliko je puta u povijesti dosuđeno dva penala kontra Reala na Bernabeuu? Nijednom.

Da se razumijemo - oba penala su bila ispravno dosuđena, tu nije problem. Problem je u dva penala koja nisu suđena za domaće (obratiti pažnju na 4:15 i 8:20), pa i u crvenom kartonu Alvesu (recimo, na utakmici City-Chelsea svega dan kasnije - identičan penal zbog igranja rukom, i nigdje kartona, poslije Graham Poll analizira i također ni ne spomene nekakav žuti karton), te u sveopćem dojmu o suđenju na čitavoj utakmici - ponavljam, tako se šalje poruka - tko je glavni, tko ima moć.

REALOVA SRAMOTA
Da se vratimo na utakmicu Villareal-Real, odnosno na zbivanja u svlačionicama poslije utakmice. Prvo se u tunelu Pepe unosio sucu u lice i vikao: “krađa, kurvini sinovi, krađa!“ Potom su se, prema izvorima iz Villareala, igrači Reala (prednjačio je Ronaldo), ali i struka i neki članovi uprave (!!!) madridskog kluba pokušali fizički obračunati s igračima Villareala i upasti u njihovu svlačionicu. Nakon toga su krenuli prema sudačkoj svlačionici te vrijeđali suce i naguravali se s njima. Čak i članovi uprave!

Kako je to komentirao jedan funkcioner Villareala: „Kako jadno od strane Reala. Ulaze nam u svlačionicu, traže sukob s našim igračima, ali i sucima, pozivaju sve na tuču. Svi. Igrači, stručno osoblje, članovi uprave(!!!). jadno.“ SUPERDEPORTE, iz regije Valencia, odakle je Villareal piše: “Ugled Real Madrida je skršen na podu. Ponašanje igrača i vodstva Reala sinoć je upravo neshvatljivo.“

LICEMJERJE
Vratimo se na trenutak na 26. kolo ovosezonske Primere, kad je na Camp Nou gostovao Sporting Gijon. U toj utakmici je Gerard Pique ispravno isključen od strane suca. Nezadovoljan tom odlukom Pique javno kaže kako je mišljenja da je u sučevoj odluci „bilo namjere, da je bila promišljena“. Na tu Piqueovu izjavu javljaju se predsjednik sudačke organizacije Arminio Sanchez i glasnogovornik saveza Jose Angel Jimenez (inače član Falangi, političke organizacije, sljednice Francovih fašista) te kažu:

„Žalit ćemo se na Piqueovu izjavu. Djelujemo na temelju utjecaja koji takve izjave imaju kroz medije(?!). Jesmo li se žalili na Mourinhov napad na suce na parkingu Nou Campa (nakon ovosezonskog el clasica strpljivo je čekao na parkingu Nou Campa da se pojave suci kako bi ih verbalno napao) i na izjave Ramosa, Casillasa, Xabija, Arbeloe? Pa, ne sjećam jesmo li i tada podnijeli žalbu.(!!!)“

Pa obratite pažnju na ova divljanja Realovaca tijekom i nakon utakmice kontra Villareala. Mislite se da su se Arminio Sanchez i Jimenez i sada javili, kritizirali to, i najavili žalbe? A Angel Lopez, igrač Žutih, je to objanio vrlo racionalno: „Rade pritisak na suce zbog utakmica koje im predstoje. Možemo reći da je Lass trebao biti isključen, i da nam nisu sudili dva penala, ali mi smo tu nemoćni. Oni konstantno rade pritisak na suce.“

TKO JE ZAPRAVO OŠTEĆEN?
Izvor blizak sudačkoj trojci za španjolske medije kaže da su, pod utjecajem neprekidnih napada iz Madrida, odlučili ponovo na miru pregledati snimku utakmice ne bi li možda uočili neke svoje propuste. I jesu, uočili su ih i zaključili da su oštetili - Villareal! Navode dva jedanaesterca u korist Villareala od kojih je barem jedan mogao kao posljedicu povući i izravni crveni karton poradi prekršaja nad protivnikom u šansi za gol, izravan crveni Ronaldu kad je gestikulirao i govorio kako kradu, te izravan crveni Ramosu kad su mu dali 2. žuti.

Gle, gle, uistinu, postoji oštećena strana u ovom susretu, ali to je – Villareal! Pa se vratimo na početak priče- Real Madrid je pokraden? Ma budimo ozbiljni. Sve se to radi s ciljem i svrhom- ponovo pročitajte što kaže Angel Lopez. Ovakvo ponašanje može uroditi plodom u budućim utakmicama, ne samo Reala, već i Barcelone, u vidu „povoljnog“ suđenja.

I gle slučajnosti - i jest. Već na idućoj Barceloninoj utakmici Thiagu je pokazan drugi žuti karton zbog „igranja rukom“. Barça je na vrlo neugodnom gostovanju na Mallorci ostala s igračem manje skoro čitavo drugo poluvrijeme. Zbog nepostojeće ruke. Inače, znate što je Guardiola rekao na novinarsko pitanje o „nepravednom isključenju Thiaga“:  „"Nepravedan crveni karton za Thiaga? Pretpostavljam da sudac ima svoje razloge, prihvaćamo ih, ne žalimo se i idemo kući." I onda Mourinho kaže da Guardiola samo nešto glumi i pravi se da je nešto što nije, te da su njih dva u biti isti. (Ivan Rilov, Barca Balkan)

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...