srijeda, 25. srpnja 2012.

Barca na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992

Ova srijeda obilježava dvadesetu godišnjicu inauguracije Olimpijskih igara u Barceloni 1992 godine. FC Barcelona je sudjelovala tako da je pružila Camp Nou i Palau Blaugranu za održavanje sportova na tim terenima.

Petnaes Barcinih igrača je sudjelovalo na Olimpijskim igrama u pet disciplina.

Srijeda, 25. srpnja, označava dvadesetu godišnjicu svečanosti ostvaranja Olimpijskih igara '92. u Barcelonu. Glavni korišteni prostori bili su Olimpijski stadion i Palau Sant Jordi, ali Barça je također ponudila vrhunske prostore - Camp Nou i Palau Blaugranu. 15 sportaša Barçe bilo je uključeno u 5 različitih disciplina.

Španjolska osvojila zlato na Camp Nou

Camp Nou bio je korišten za mnoge nogometne utakmice: Italija - SAD 2:1 (24. srpnja, grupna faza), Poljska - Katar 2:0 (1. kolovoza, četvrtfinale), Australija - Švedska 2:1 (2. kolovoza, četvrtfinale), Poljska - Australija 6:1 (5. kolovoza, polufinale) i Gana - Australija 1:0 (7. kolovoza, za treće mjesto).

Finale između Španjolske i Poljske održano je 8. kolovoza, također na Barcinom stadionu. U Španjolskoj ekipi igrali su Barcini Albert Ferrer i Josep Guardiola (kao i Antonio Pinilla koji je bio na posudbama u Mallorci i Albaceteu). Abelardo Fernandez (Sporting Gijon), Luis Enrique Martinez (Real Madrid) i Alfons Perez (Real Madrid) također su bili dio tima, a kasnije su se pridružili Barci redom 1994., 1996. i 2000. Igrao je i Francisco Veza 'Paqui' sa Tenerifa, proizvod omladinskog pogona Barcelone.

Oko 95000 gledatelja prisustvovalo je neizvjesnoj utakmici odlučenoj golom Kika u zadnjoj minuti za 3-2, njegovim drugim golom u toj utakmici. To je bila prva medalja Španjolcima nakon srebra sa Olimpijskih igara 1920. u Antwerpenu (Belgija). Barcelona '92. bio je slavan trenutak za "Quintu del Cobi".

Borilačke vještine i hokej na koturaljkama u Palau Blaugrani

Palau Blaugrana korištena je za taekwondo, judo i finale hokeja na koturaljkama. Španjolke su osvojile 3 taekwondo zlatne medalje, a Španjolci zlato, srebro i broncu. Španjolska je osvojila i dva zlata u judu za žene.

Hokej na koturaljkama nije bio službeni sport igara, no bio je uključen kao demonstracija. Palau je ugostila utakmicu za treće mjesto, 7. kolovoza (Italija - Portugal 3:2) te finale (Argentina - Španjolska 8:6). To je značilo srebro za Barcine Josepa Benita i Joana Carlesa.

Kolege španjolskih reprezentativaca Carles Folguera i Ferran Pujalte kasnije su se pridružili Barci, dok je Joan Ayats bio u klubu do 1991. Trener je bio Carles Trullols, bivši igrač Barcelone. U pobjedničkoj momčadi Argentine nije bilo Barcinih igrača, ali Gaby Cairo, Jose Luis 'El Negro' Paez i Roberto Roldan kasnije su došli u klub.

Ostali sportaši Barce na Igrama '92.

Ostali predstavnici Barcelone bili su manje uspješni na igrama i propustili su veselje na tronu. U atletici, Jaume Barroso bio je 14. u šetnji na 50 km, a Daniel Marti bio je eliminiran iz skoka s motkom ne uspjevši preskočiti više od 5,40 metara.

U timskim sportovima, Barca je imala Juana Antonija San Epifanija 'Epija' i Andresa Jimeneza u košarkaškom timu Španjolske koji je završio deveti te Josea Rafaela 'Piculina' Ortiza u Portoriku na mjestu iznad. U rukometnom timu bilo je 5 Barceloninih igrača (David Barrufet, Angel Hermida, Enric Masip, Inaki Urdangarin i Lorenzo Rico), no usprkos tako talentiranoj momčadi, završili su tek na petom mjestu. (D.D.)

FCBHR
25.07.2012

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...