subota, 10. prosinca 2011.

Najava: Real Madrid C.F. - FC Barcelona

U subotu će na trenutak cijela Primera stati i čitava pažnja španjolske, pa i svjetske javnosti će biti usmjerena prema velikom El Clasicu. Dakle, vrijeme je za El Clasico, najveću utakmicu na svijetu, najveći derbi na svijetu, sudar titana, praznik nogometa, dvoboj Kastilje i Katalonije, bit će to dvoboj Barcelone i njenog mrskog rivala Real Madrida.

Bit će to okršaj trenutno dvije najskuplje i najbolje ekipe na svijetu, te će ovaj dvoboj okupiti skoro sve najbolje nogometne superzvijezde na jedno mjesto. To mjesto će biti Santiago Bernabeu, dom Real Madrida na kojem će se u subotu u 22:00 odigrati prvi ovosezonski El Clasico, u okviru 16. kola Primere. 
Čast da bude sudac na ovom velikom derbiju će imati 38-godišnji David Fernandez Borbalan. David je rođen 30.05.1973. godine u Almeriji. Svoj debi u Primeri kao sudac je imao još 2004. godine kada je sudio utakmicu između Levantea i Racinga. Ovo mu je 8. sezona koju sudi u Primeri i do sada je ukupno sudio na 124 utakmice Primere. Na 124 utakmice koja je sudio, podijelio je 611 žutih i 43 crvena kartona. Upravo je on bio sudacna posljednjem odigranom El Clasicu, bila je to uzvratna utakmica u okviru Španjolskog Superkupa. Utakmica je igrana 17. kolovoza ove godine na Nou Campu, a završena je rezultatom 3:2 u korist Barcelone te se na taj način ekipa Pepa Guardiole domogla prvog ovosezonskog trofeja. Na toj utakmici Fernandez Borbalan je podijelio 9 žutih i 3 crvena kartona.
Barcelona evidentno ove sezone ne stoji najbolje u Primeri i trenutno zauzimaju 2. mjesto iza Real Madrida. Otkako je Guardiola došao na klupu Barcelone, ona nije bila u gorem položaju nego što je to sada. U 15 odigranih ligaških susreta Barcelona je sakupila 34 boda i nalazi se 3 boda iza svog mrskog rivala, ali i uz utakmicu više u odnosu na Real. U dosadašnjem dijelu sezone imaju skor od 10 pobjeda, 4 remija i 1 poraz uz gol razliku 47:7. Najveći razlog zbog čega je Barcelona u nešto lošijem položaju pred ovu utakmicu jesu Barcelonine utakmice na gostovanju. Na 6 ovosezonskih gostovanja Barça je zabilježila 2 pobjede, 3 remija i 1 poraz uz gol razliku 8:7. Najbolji strijelci Barcelone u ovogodišnjoj Primeri su Messi sa 17 postignutih golova, Fabregas je upisao 7, Villa 5 te Xavi i Sanchez po 4 postignuta gola.
Barceloni na subotnjem meču je prijeko potrebna pobjeda kako bi u direktnom okršaju smanjila prednost Reala i povećala svoje šanse za novi naslov prvaka Španjolske. Mada ni sa neriješenim rezultatom ne bi bile izgubljene sve šanse, ali najbitnije je ne upisati poraz jer bi sa porazom Real otišao na veliku i teško dostižnu prednost. Što se tiče sastava, Guardiola se nalazi na slatkim mukama, jer mu na raspolaganju stoje svi prvotimci izuzev teško ozlijeđenog Afellaya. Adriano je zadnji koji je vukao manju ozljedu i sad je sigurno da će i on biti spreman za, možda, najvažniju utakmicu sezone za njegov tim. Osim što će se Guardioli biti teško odlučiti za početnih 11, također velika je dilema koju će taktiku koristiti popularni Pep. Da li će se odlučiti za staru provjerenu 4-3-3, ili će početi sa 3-4-3 taktikom koju je koristio na više utakmica u ovoj sezoni ostaje nam da vidimo.
Real Madrid, na čelu sa karizmatičnim Jose Mourinhom, ove sezone naprosto cvjeta i igra fantastično. Nakon spomenutog poraza od Barcelone na početku sezone u okviru Superkupa, popularni Blancosi igraju odlično i redom gaze sve svoje protivnike. Osim u Primeri, briljirali su i u Ligi prvaka gdje su u grupnoj fazi na 6 odigranih susreta osvojili maksimalnih 18 bodova. U Primeri, kao što smo naveli, se nalaze na vrhu tabele sa ukupno 37 osvojenih bodova. U 14 odigranih ligaški utakmica zabilježili su 12 pobjeda, 1 neriješen ishod i 1 poraz uz gol razliku 49:10. Zanimljivo da je jedini ovogodišnji Realov remi protiv Racinga (0:0) sudio David Fernandez Borbalan. Posebno impresivan skor Real ima kod kuće, gdje su u 6 odigranih susreta zabilježili svih 6 pobjeda uz gol razliku 28:7. Najbolji strijelci Blancosa u Primeri su Ronaldo koji dijeli mjesto najboljeg strijelca Primere zajedno sa Messijem sa 17 golova, Higuain je dao 12, Benzema 7 te Kaka i Di Maria po 3 gola.
Real Madrid je očigledno u odličnoj poziciji pred El Clasico, a i u korist im trenutno ide to što igraju pred svojom publikom. Međutim, svi znamo da je Barcelona lijek za Real i da Barcelona otkako je Guardiola trener nije izgubila nijedan derbi protiv Reala. Biće zanimljivo vidjeti kako će se Real postaviti na Santiago Bernabeu i koju će taktiku Mourinho izabrati, budući da eventualnim porazom uveliko ugrožavaju svoju poziciju na vrhu tablice. Kao i Guardiola, i Mourinho će također na raspolaganju imati sve važnije prvotimce. Jedino je upitan centralni branič Carvalho, koji se prije par tjedana ozlijedio i još nije u potpunosti oporavio.
Barcelona i Real Madrid su do sada u Primeri odigrali 162 međusobna susreta, gdje Real ima 68 pobjeda, Barcelona ima 63, a 31 susret je završen bez pobjednika. U ovim susretima Barcelona je postigla 252 gola, dok je Real Madrid postigao 263 gola. U prošloj sezoni utakmica na Nou Campu je završila 5:0 u korist Barcelone (Xavi, Pedro, Villa x2, Jeffren), dok je susret na Santiago Bernabeu završio 1:1 (Ronaldo (p) - Messi (p)). 
Na svim dosadašnjim El Clasicima golove su postizali razni igrači. Najviše golova u povijesti derbija postigao je Alfredo di Stefano, koji je postigao 18 golova. Ovi golovi se odnose na golove postignute u El Clasicima u svim natjecanjima. Iza di Stefana, na 2. mjestu se nalazi Raul Gonzales sa 15 postignutih golova. Treće mjesto dijele Ferenc Puškaš, Gento i Cesar Rodriguez sa po 14 postignutih golova. Zanimljivo je da se iza njih nalazi najbolji igrač svijeta, Lionel Messi sa ukupno 13 postignutih golova u utakmicama sa Realom. Vrlo je moguće da bi već u subotu Messi mogao napredovati na ovoj ljestvici najboljih strijelaca u derbijima. Zanimljivo je da se u top 23 ne nalazi više nijedan trenutni igrač Reala ili Barcelone.
Zanimljivo u povijesti ovog rivalstva između Barcelone i Reala je to da su dres oba kluba nosila samo 33 igrača u povijesti. Čak 17 igrača je tijekom svih ovih godina direktno dres Barcelone zamijenilo dresom Reala, tj. prešlo direktno iz Barce u Real, dok su samo 3 igrača direktno zamijenila dres Reala dresom Blaugrane. Ostali igrači su između igranja za ova dva slavna kluba nastupali za neke druge timove. Kao što je npr. Samuel Eto'o nakon Reala nastupao za Mallorcu pa tek onda za Barcelonu. Neki od najpoznatijih igrača koji su nosili dres oba kluba su: Jose Quirante, Ricardo Zamora, Josep Samitier, Evaristo, Bernd Schuster, Gheorghe Hagi, Luis Milla, Michael Laudrup, Prosinečki, Luis Enrique, Luis Figo, Samuel Eto'o i Javier Saviola.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...