subota, 31. prosinca 2011.

Pregled 2011. godine

U kratkim crtama donosimo vam najznačajnije događaje po mjesecima u ovoj već "staroj" godini.

SIJEČANj: Godina je započeta svjetskim priznanjem za La Masiju. Lionel Messi, Andres Iniesta i Xavi Hernandez, tri igrača ponikla iz Barcelonine omladinske škole, bila su na pobjedničkom postolju za Fifinu Zlatnu Loptu. Argentinac je postao prvi igrač koji je osvojio titulu dvije godine zaredom. Josep Guardiola, u međuvremenu, je proglašen trećim najboljim trenerom u 2010. godini. Na dan kada je Barcelona pobijedila Real Betis u Kupu (5-0), tri finalista Zlatne Lopte predstavili su svoje trofeje navijačima.



VELjAČA: 20. veljače 2011. godine Josep Guardiola zabilježio je 100. ligašku utakmicu na klupi prve momčadi, sa nevjerojatnih 79 pobjeda, 14 remija i samo 7 poraza, što je najbolji rezultat nekog trenera Barcelone u povijesti. U utakmicama, Guardiola je koristio ukupno 40 različitih igrača, od kojih je 56% poniklo u La Masiji, te je proveo 68 tjedana na vrhu tablice. Nevjerojatne brojke.



OŽUJAK: Momčad je saznala strašnu vijest u sredini sezone. Ericu Abidalu je dijagnosticiran tumor na jetri. Francuz, koji se kasnije oporavio u rekordnom vremenu, uspio se pridružiti momčadi prije kraja sezone, te je tako pružio veliku inspiraciju svojim suigračima. Svi navijači su mu uputili podršku putem društvenih mreža i bezbroj natpisa na Nou Campu. Abidalova bolest tako je poslužila za jačanje momčadi, koja je bila u potrazi za novim trofejima.


TRAVANj: Travanj je donio maraton El Clasica. Barcelona je bila u značajnoj prednosti u ligi, a remi na Bernabeu (1-1) je još više učvrstio titulu. No, Real Madrid je osvojio finale Kupa u Valenciji (0-1). Unatoč tome, pred igračima je bilo još dva El Clasica u sklopu polufinala Lige prvaka, koje je Barcelona pobjedila sa ukupnim rezultatom 3-1. Pobjeda od 2-0 u Madridu je bila posebno upečatljiva, sa dva pogotka Lionela Messija. Već tada se čekao Wembley i potencijalna četvrta europska kruna.


SVIBANj: Peti mjesec bio je nezaboravan. 11. svibnja/maja Barcelona je remijem (1-1) protiv Levantea matematički osvojila treću ligašku titulu u nizu. 17 dana kasnije uslijedilo je finale u Londonu, gdje je Barcelona pokazala Manchester Unitedu lekciju iz nogometa, sa pogotcima Pedra, Messija i Ville (3-1). To je bio četvrti naslov Lige prvaka za Barcelonu, drugi u tri godine, a treći u šest. Kapetan Carles Puyol, kao priznanje za brz oporavak, prepustio je Abidalu podizanje trofeja na tribinama Wembleyja.


LIPANj: U prvom mjesecu bez natjecateljskih utakmica, Puyol je podvrgnut operaciji. To je bio pravi trenutak da se nabroje svi uspjesi u prethodnoj sezoni. Josep Guardiola je tako osvojio 10 od mogućih 13 titula, igrajući nogomet koji je očarao cijeli svijet. U tri godine, u pogotcima Barcelone sudjelovalo je 29 različitih igrača. Četvero igrača iz La Masije (Montoya, Thiago, Jeffren i Bojan) pomogli su Španjolskoj U21 reprezentaciji na Europskom prvenstvu. Ostatak igrača započeo je ljetni odmor, kako bi se što bolje odmorili za iduću sezonu.



SRPANj: Tri dana nakon ispadanja Čilea sa Copa Americe, Alexis Sanchez predstavljen je kao prvo pojačanje Barcelone za sezonu 2011/12. U vrijeme kad je Barça igrala svoje pripremne utakmice protiv Hajduka, Internacionala i Bayerna, Alexis je još uvijek bio na praznicima. Sanchez je stigao iz Udinesea za odštetu od 26 milijuna eura i još dodatnih 11.5 milijuna u varijablama. "Moj dječački san bio je zaigrati za Barçu," rekao je prvi Čileanac u povijesti koji je obukao Barçin dres.


KOLOVOZ: Nakon dva mjeseca praznika i prijateljskih utakmica, sezona je i službeno počela. Barcelona je u Španjolskom Superkupu svladala Real Madrid ukupnim rezultatom 5-4, fantastičnim predstavama u obje utakmice u kojima je briljirao Lionel Messi postigavši tri pogotka. Tjedan dana kasnije, Barça je osvojila i Europski Superkup pobijedivši Porto (2-0) pogocima Messija i još jednog velikog ljetnog pojačanja, Cesca Fabregasa. Do tog trenutka, Guardiola je na klupi Barçe uspio osvojiti 12 od mogućih 15 trofeja. Nevjerojatno.


RUJAN: Oporavivši se od ozljede koljena, Carles Puyol vratio se na nogometni travnjak u rujnu. To je bio mjesec u kojem je momčad ostvarila neke od nevjerojatnih pobjeda: Osasuna (8-0), Atletico Madrid (5-0) i BATE Borisov (0-5). Međutim, momčad je i remizirala u susretima protiv Real Sociedada, AC Milana i Valencije. U svakoj utakmici rezultat je bio 2-2. Taj mjesec, Iniesta je ozlijedio zadnju ložu u utakmici protiv Milana i bio izvan terena mjesec dana.

LISTOPAD: Osoba koja nikad neće zaboraviti taj mjesec je Isaac Cuenca. On je debitirao za prvu momčad u utakmici protiv Viktorije Plzen (2-0), a nekoliko dana kasnije našao se i u početnom sastavu u susretu protiv Granade (0-1) i odigrao svih 90 minuta. Igrač Barçe B iskoristio je priliku koja mu se ukazala nakon ozljeda Pedra i Alexisa kako bi Guardioli pokazao da se i na njega može računati. Cuenca je taj mjesec postigao i svoj prvi pogodak za FC Barcelonu u pobjedi protiv Malage (5-0).


STUDENI: Momčad je pobjedom na San Siru osigurala prvo mjesto u skupini Lige Prvaka. Guardiola je odlučio utakmicu ući sa samo tri braniča, nešto što je u današnjem nogometu jako rijetko viđeno. Barcelona je pobijedila rezultatom 3-2 golovima Van Bommela (autogol), Messija i Xavija, što znači da će uzvratnu utakmicu protiv Bayera Leverkusena igrati kod kuće. Međutim, momčad je u studenom pretrpjela i prvi poraz u sezoni. Bilo je to protiv Getafea u gostima, a madridska momčad je slavila rezultatom 0-1.


PROSINAC: Barcelona je 2011. godinu završila opet sa stilom uvjerljivom pobjedom na Santiago Bernabeu (3-1), stadionu na kojem Guardiola još uvijek nije izgubio otkad je na klupi Barçe. Nakon toga je momčad osvojila i Svjetsko klupsko prvenstvo u Japanu, pobijedivši katarski Al-Sadd i brazilski Santos rezultatom 4-0. Međutim, slavlje je narušila loša vijest o ozljedi Davida Ville, koji je u polufinalnoj utakmici slomio tibiju i bit će odsutan s nogometnih travnjaka oko 4-5 mjeseci.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...