petak, 6. siječnja 2012.

Alexis Sanchez, izvješće za 2011. godinu

Alexis Sanchez je bio Barcino prvo pojačanje u ljetnom prelaznom roku. Nakon potpisivanja ugovora, Pep Guardiola je za njega rekao:

- Sanchez može igrati na sve tri pozicije u napadu, pokazuje velike obrambene sposobnosti, on je upravo ono što sam vam govorio, veoma dobar momak.


Ove riječi u potpunosti opisuju Sanchezovu proteklu godinu. On je pokazao nevjerojatnu svestranost igrajući na sve tri pozicije u napadu. Unatoč tome što se ozlijedio i dva mjeseca bio odsutan sa terena, Alexis je proveo šest impresivnih mjeseci u Barci.

Što se tiče 2011. godine, posebno ćemo pamtiti Sanchezovu izvanrednu prilagodljivost, broj postignutih golova, asistencija, općenito timsku igru i ono neizostavno, cijenu njegovog transfera.
______________________________________________________________________
Prilagodljivost


Transfer iz bilo kog tima u Barcelonu, naročito Pepovu Barcelonu, nije lak zadatak, jer svaki igrač mora usvojiti radikalne promjene u stilu igre Barce.

Alexis je pokazao sposobnost da igra na različitim pozicijama tijekom prošle godine. Prisjetimo se, u prvoj ligaškoj utakmici ove sezone protiv Villareala na Nou Campu, Sanchez je igrao na poziciji krilnog napadača na desnoj strani i bio je glavni aktor akcije koja je završila pogodkom. U nastavku sezone, pokazao je impresivne perfomanse igrajući na toj poziciji.


Da mu promjena pozicije nije nimalo utjecala na igru, pokazuje utakmica protiv Real Madrida na Santiago Bernabeu, koju je počeo kao centralni napadač, ispred Messsija. I uprkos veoma jakoj obrani Reala, Alexis je uspio postići pogodak i dokazati da je u izvrsnoj formi.

Rijetki su slučajevi da se nova pojačanja Barce tako brzo uspijevaju uklopiti u igru. Sanchez je pokazao da je pravo pojačanje za klub.

______________________________________________________________________
Postignuti golovi

U odnosu na Barcino drugo ovoljetno pojačanje, Cesca Fabregasa, Alexis nije zabio puno golova. Međutim, on je uspio zabiti pet golova u trinaest nastupa nakon ozlijede.

Ono što treba napomenuti je da ga je ozljeda udaljila sa terena čak dva mjeseca. Čak i nakon povratka u pravu formu, nije igrao puno utakmica, često je ulazio sa klupe. U 2011. godini je odigrao ukupno 523 minute za prvi tim Barce. S obzirom na to, njegov broj golova je zaista za svaku pohvalu.
On je također i peti strijelac kluba ove sezone.
______________________________________________________________________
Asistencije


Ako postoji područje u kojem će Alexis morati bolje da se pokaže, onda su to asistencije i prodori. U svojih 13 nastupa do sada, Sanchez je skupio svega jednu asistenciju protiv Real Sociedada.

Također, njegov broj uspiješnih prodora i akcija nije impresivan. U osam ligaških nastupa ove sezone, šamo šest akcija u kojima je on učestvovao završile su pogotkom.
To je jako loša statistika za jednog krilnog napadača kao što je Sanchez. Nadamo se da će se u narednih šest mjeseci poboljšati u tom području.
______________________________________________________________________
Timska igra


Glavna osobina Alexisa Sancheza je njegova nevjerojatna fizička snaga i borbeni duh. To mu omogućuje da bude dio Barcine prve linije obrane, napadač koji cijelih 90 minuta utakmice trči i bori se za loptu.

Sanchezova borbenost i pritisak na protivničku obranu je vrlo vrijedna karakteristika, i to je veoma utjecalo na odluku Pepa Guardiole da Čileanac zaigra u prvom timu kada je bio spreman.
Međutim, dodavanje nije Sanchezova jača strana. Njegov postotak točnih dodavanja iznosi 80%, što ne zvuči tako loše, ali u poređenju sa postotkom Davida Ville, koji iznosi više od 90 %, to i nije nešto. Moramo napomenuti i broj točnih dodavanja koji u prosjeku, po utakmici, iznosi 28, dok u Lionela Messija iznosi 67 i u Alvesa 79.
______________________________________________________________________
Vrijednost transfera


S obzirom na godine Alexisa Sancheza, njegova transfer u vrijednosti od 37 milijuna eura, je veoma dobar posao za Barcelonu. Teško je naći 23-godišnjeg napadača svjetske klase po tako pristupačnoj cijeni. Doista, smatra se da igrači kao što je Lilleov Eden Hazard vrijede blizu 50 milijuna eura.

Zanimljiv preokret u vrijednosti transfera Sancheza se dogodio nakon izjave predsjednika Udinesea da će Barca platiti 43 milijuna eura za ovog napadača.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...