subota, 21. siječnja 2012.

Pogodak na Bernabeu ostvarenje Abidalovog sna

Priča Érica Abidala u Barceloni je jedna od onih koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. U ožujku prošle godine dijagnosticiran mu je rak jetre, da bi nepuna dva mjeseca poslije odigrao sjajnu utakmicu u finalu Lige prvaka na Wembleyu i od kapetana Barçe Carlesa Puyola i Xavija Hernándeza dobio tu čast da baš on bude taj koji će prvi podići četvrti pehar prvaka Europe u povijesti kluba. 

Sada već legendarna anegdota vezana za to finale je priča prema kojoj je prilikom prethodnog gostovanja na Wembleyu sa reprezentacijom Francuske Éric Abidal ostavio ceduljicu sa porukom da će se na Wembley vratiti s Blaugranom u finalu lige prvaka. Rečeno - učinjeno! Sličnu pozadinu ima i njegov gol na Santiago Bernabéu protiv Barçinog najljućeg rivala.

Naime, 26. srpnja 2007. godine u škotskom Saint Andrewsu, gdje se Barcelona pripremala za predstojeću sezonu, Abidal je dao intervju za katalonski sportski list Mundo Deportivo. Bio je to jedan od njegovih prvih intervjua kao igrača Barcelone u koju je stigao tek nekoliko dana ranije. Abi tada još nije znao ni riječ španjolskog jezika, ali je na maternjem francuskom već tada svima dao do znanja da živi za Plavo-crvene boje i da shvaća što znači rivalstvo protiv Real Madrida. Tom prilikom Abi, čovjek koji je do tog trenutka u oko 200 utakmica postigao jedan jedini gol (za Lyon protiv Lensa), izjavio je da mu je san - postići gol protiv Madrida na Bernabéu! Čak je opisao i kako bi ga proslavio:

- Poljubio bih grb Barçe. Zatim bih skinuo dres i bacio ga u zrak. Taj doživljaj bi bio vrijedan dobivanja žutog kartona.

Da ništa u životu nije slučajno, pogotovo kada je u pitanju Éric, pokazao je susret Madrida i Barcelone u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Kupa kralja. Čovjek koji se prije svega deset mjeseci borio za svoj život protiv smrtonosne bolesti, ostvario je jedan od svojih životnih snova 1637 dana poslije. U napadačkoj akciji u kakvoj ga vjerojatno nismo nikad ni vidjeli, Abi je prsima primio sjajni lob-pas Lea Messija a zatim u maniru najhladnokrvnijeg napadača lijevom nogom poslao loptu u suprotan kut Casillasovog gola.



Abidalova proslava nije bila onakva kakvom ju je prije četiri i pol godine zamišljao. Bacanje dresa u zrak zamijenilo je "pucanje po nepirjateljima" u stilu heroja akcijskih filmova i posebna plesačka koreografija izvedena u duetu sa Danijem Alvesom. Sama koreografija ima svoje korijene u nastupu brazilskog pjevača po imenu Michel Teló uz njegovu pjesmu "Ai eu si te pego". Pored samog pjevača, dodatno ju je proslavio njegov zemljak Neymar koji upravo tom koreografijom na nogometnim terenima često proslavlja svoje golove.


Za Abija je ovo bio tek drugi gol u dresu Barcelone u 178 nastupa. Prvi je postigao prošle sezone, također u Kupu kralja protiv Athletic Bilbaoa, za koji mu je isto asistirao Leo. Tim golom odveo je Barçu u četvrtfinale natjecanja (susreti su završili sa 0-0 i 1-1, Blaugrana je prošla zahvaljujući pravilu gola na strani). Gol Madridu bio je najbolji način na koji je Abi mogao proslaviti potpisivanje produženja ugovora s Barcelonom koje je obavljeno svega tri dana ranije. Prema tom novom ugovoru, Abidal će igrač Barçe biti najmanje do ljeta 2013. godine, a ovisno o njegovoj fizičkoj spremnosti, broju nastupa i učinku na terenu, Blaugrana bi mu tada mogla produžiti ugovor na još jednu godinu, a taj proces bi se mogao ponoviti još jednom u ljeto 2014., čime bi Abi ostao igračem Barcelone do ljeta 2015. godine. Iako je prema pisanju medija imao izdašnije ponude bogatih klubova poput Manchester Cityja i Paris Saint-Germaina, Abidal je u skladu sa svojim ranijim najavama odlučio da je Barcelona klub u kojem želi dočekati kraj svoje bogate karijere. Bez obzira na to koliko je do njega ostalo, Abi je sigurno jedan od igrača koji će zbog svoje profesionalnosti, požrtvovanosti i odanosti bojama Barçe zasigurno zauvijek ostati u srcu njenih navijača.

Visca el Barça i Visca Abi!

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...