srijeda, 4. siječnja 2012.

Victor Valdes treći golman svijeta

Vratar FC Barcelone Víctor Valdés je u izboru IFFHS-a, Međunarodnog saveza za nogometnu povijest i statistiku, proglašen za trećeg najboljeg golmana svijeta, što je njegov najbolji plasman u karijeri nakon što je prethodne dvije godine u istom izboru stručnjaka i novinara oba puta zauzimao vrlo dobro šesto mjesto. 


Ovo je još jedno priznanje koje ukazuje na kvalitet golmana Barcelone, čijoj se ulozi u timu često nažalost ne pridaje značaj u mjeri u kojoj to 30-godišnji čuvar mreže iz L'Hospitaleta doista zaslužuje, prije svega što uz sebe u sastavu ima igračke veličine poput Messija, Xavija, Inieste, Puyola, Ville, Piquea i drugih, čiji su nastupi više u fokusu publike i novinara. Ispred Víctora su se u ovom izboru našli jedino golman Real Madrida Iker Casillas i Nijemac Manuel Neuer, koji je tijekom prošle godine stajao na golu Schalkea, a zatim i Bayerna, čije boje trenutno brani.

Otkako je uvedena ova nagrada 1987. godine, najbolje plasirani golman Barçe bio je njen današnji sportski direktor Andoni zubizarreta, koji je 1992. godine, kada je Barcelona osvojila svoju prvu Ligu prvaka, u poretku najboljih golmana svijeta zauzeo drugo mjesto. Zubizarreta se šest puta u ovom izboru našao među deset najboljih golmana svijeta.

Nakon četiri osvojena trofeja Zamora, mjesto na podiju u IFFHS-ovom izboru je svakako još jedno vrijedno priznanje za Valdésa. Víctor je inače prošle godine u izboru za najboljeg golmana proteklog desetljeća (2001-2010) zauzeo visoko deveto mjesto (za najboljeg je proglašen Gigi Buffon).

Poredak najboljih deset vratara u izboru IFFHS-a za 2011. godini izgleda ovako:

 1. Iker Casillas (Real Madrid) 248 bodova
 2. Manuel Neuer (Bayern Múnich) 130 bodova
 3. Víctor Valdés (FC Barcelona) 114 bodova
 4. Gianluigi Buffon (Juventus) 63 boda
 5. Petr Cech (Chelsea) 41 bod
 6. Fernando Néstor Muslera (Galatasaray) 34 boda
 7. Charles J. John Hart (Manchester City) 26 bodova
 8. Julio César (Inter de Milán) 23 boda
 9. Justo W. Villar (Estudiantes de La Plata) 17 bodova
 10. Edwin van der Sar (Manchester United) 16 bodova

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...