četvrtak, 5. siječnja 2012.

Barça Regal poražena u prvom košarkaškom El Clasicu u 2012.

U derbiju 14. kola Endesa lige, po drugi puta ove sezone, radost loptanja pod  obručima ponudila je košarkaški El Clasico. Podsjećamo, prvi ovosezonski sraz između ljutih rivala bio je u sklopu polufinalne utakmice ACB Superkupa u Bilbaou. Tada je slavila momčad Xavija Pascuala, rezultatom 74:70.

U ovoj utakmici dogodila se obratna situacija, u iznimno zanimljivoj utakmici pobjedu je odnio Real Madrid i tako nastavio svoj niz neporaženosti na domaćem parketu, koji sada iznosi 7:0. Rezultat je glasio 78:74 i ovom pobjedom Real Madrid je preuzeo lidersku poziciju u Endesa ligi. Sada čak pet timova ima isti omjer na vrhu tabele, 11:3, Real Madrid, Regal FCB, Unicaja, Lucentum Alicante i Caja Laboral.

Po četvrtinama to je izgledalo ovako: Prvu dionicu Regal FCB počela je sa petorkom Lorbek, N'Dong, Mickeal, Huertas, Eidson. Otvaranje kao i cijela prva dionica protekla je u izjednačenoj igri. Na samom otvaranju zabilježen je all-up u režiji Huertasa i N'Donga, prve poene za Real Madrid je upisao Mirotić. U prvih 5 minuta ove dionice dobru dionicu igraju N'Dong i Mickeal, a rezultat na semaforu je 10:10. S druge strane, za Madriđane dobru dionicu igra Ante Tomić i donosi prednost Realu od 14:12. Do kraja ovog perioda Pocius i Tomić su pogodili za Madrid, dok je dvije vezane kontre za Regal Barçu iskoristio Ingles, te se na odmor otišlo sa prednošću domaćina od 18:16.

Drugi period počeo je na isti način kako je završio prvi, poentirali su jedni i drugi, igralo se koš za koš. Prvi period je protekao bez ubačene trojke od strane obje ekipe, no u drugom stvari su počele da se mijenjaju. Prvo je dvije vezane trojke ubacila Regal Barça preko Huertasa i Eidsona, a zatim su rašetanje Barceloninog koša sa vanjskih pozicija krenuli redom Suarez, Carroll i Pocius. Regal Barçu u igri su držali N'Dong koji je u prvom poluvremenu ubacio 12 poena, te povremeni bljesak Huertasa, Wallaca, i Eidsona. Zakazali su Vasquez, Lorbek i Mickeal sa samo 4 poena u cijelom poluvremenu. Na poluvrijeme se otišlo pri rezultatu 48:36 za Real Madrid, zakazala je obrana u timu Xavi Pascuala jer su im Madriđani u ovom periodu ubacili čak 30 poena.

Treću dionicu je započeo Mickeal sa svojom serijom od 8 poena, Regal Barça je podigla igru u obrani za tri nivoa, ali nisu uspjeli iskoristiti brojne šanse u napadu, Mickealu je falio partner da istopi prednost Madrida. Tomić i Suarez vraćaju prednost Real Madrida na +13. Četiri minuta prije kraja trećeg perioda razigrava se Huertas koji zajedno sa Wallacom i Mickealom pravi seriju 8:0 i vraća Regal Barçu u igru. U finišu treće dionice Vasquez zakucava i konačan rezultat na semaforu nakon ovog perioda je 62:58 za domaćina. Dobra obrana u većem djelu ovog perioda rezultirala je dobivenom četvrtinom sa rezultatom 14:22.

Završni period utakmice počeo je loše za Barcelonu, Carroll je pogodio za Real, a Eidson je napravio faul u napadu. Međutim, ponovo Barcelona pojačava obranu, a u napadu Wallace pogađa za tri poena i smanjuje prednost Madriđana na svega 3 poena 64:61. Još jednu tricu u ovom periodu ubrzo "trpa" Ingles, a svoje prve poene 4:30 prije kraja postiže Lorbek i izjednačava rezultat na 68:68. Onda na scenu stupaju Ante Tomić sa jedne strane i Huertas sa druge strane, vežu koš na koš i opet je rezultat 2 minute prije kraja izjednačen - 72:72. Vjerovatno šansu da odnese pobjedu u ovoj utakmici za Regal Barçu je propustio Mickeal koji je promašio šut sa poludistance, sve to u naredna dva napada je kaznio Pocius koji sa 4 vezana poena donosi konačnu pobjedu Real Madridu. Rezultat u konačnici je glasio 78:74 za Madriđane.

U domaćem sastavu istakli su se Tomić i Carroll sa po 16 poena, dok su za Regal Barçu bolji od ostalih bili Mickeal sa 14 poena, Huertas sa 13, i N'Dong sa 12 poena i 12 skokova. Ipak, nedostatak najboljeg igrača tima Juan Carlos Navarra, nedostatak Koste Perovića pod košem, kao i slaba partija Lorbeka su bili mala prevaga za ljutog rivala.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...