ponedjeljak, 9. siječnja 2012.

Leo Messi na krovu svijeta

Argentinska zvijezda, Leo Messi izabran je za najboljeg nogometaša u protekloj godini. Ovo je treći put da argentinski čarobnjak dobiva ovo priznanje.

Messi je sada izjednačio rekord Cruyffa, Platinija i Van Bastena koji su također po tri puta osvajali ovo priznanje. Sa 24 godine, Messi se izjednačio sa Platinijem koji je tri puta uzastopno osvajao Zlatnu loptu. Legendarni Ronaldo uručio je večeras u Zurichu Messiju ovo prestižno priznanje. Argentinac je nagradu osvojio zahvaljujući glasovima kapetana i trenera svih reprezentacija, kao i novinara France Footballa. 
Najmlađi igrač koji je tri puta osvojio Zlatnu loptu
Barcelonin fantazista slavio je u konkurenciji Cristiana Ronalda i suigrača Xavija s 47.88 posto glasova. Napadač Real Madrida dobio je 21.6 posto, a španjolski reprezentativac Xavi 9.23 posto glasova. 
Osim što je izjednačio rekord Platinija od tri uzastopne Zlatne lopte, Messi je postao najmlađi nogometaš u povijesti koji je ovo priznanje osvojio tri puta. Messi je 2009. osvojio nagradu za najboljeg igrača koju je France Football dodjeljivao samostalno. Sljedeće godine FIFA i France Football su odlučili da zajedno dodjeljuju priznanje za najboljeg igrača svijeta, tako je Messi postao prvi igrač koji je osvojio FIFA Balon d'Or, ostavivši iza sebe klupske kolege Xavija i Iniestu.


Barcelona je imala još razloga za slavlje jer je nagrada za najboljeg trenera otišla u ruke Pepu Guardioli. Trener katalonskog velikana je to prokomentirao riječima: "Želim podijeliti ovu nagradu s Mourinhom i Fergusonom, kao i sa svojim pomoćnikom Titom Villanovom. Želim je posvetiti s tisućama ljudi koji su preko 100 godina radili za Barcelonu i pomogli da bude jedna od najboljih momčadi."
Za najljepši pogodak u 2011. proglašen je Neymarov protiv Flamenga, odnosno Brazilac je odnio nagradu Ferenc Puskas, a prema glasovima navijača odabrana je i idealna momčad godine. Ona izgleda ovako: Casillas - AlvesPique,RamosVidić - IniestaAlonsoXavi - MessiRonaldoRooney.
Posebna nagrada otišla je u ruke Sir Alexu Fergusonu, a vrijedi izdvojiti i japanske laureate. Homare Sawa, veznjakinja japanske reprezentacije, je nogometašica godine, a najbolji trener ženske momčadi je Norio Sasaki. Isto tako, Nogometni savez Japana dobio je nagradu za fair-play.





























0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...