srijeda, 28. rujna 2011.

Najava: FC Bate Borisov - FC Barcelona

Nakon uspješno odrađenog vikenda u okviru španjolske Primere Barcelona se okreće utakmici Lige prvaka. U 2. kolu grupne faze Lige prvaka u okviru grupe H sastaju se Bate Borisov i Barcelona.

Bit će to dvoboj ekipa koje nakon prvog kola imaju po jedan osvojen bod. Barcelona je kao što znamo kod kuće protiv Milana odigrala samo 2:2, dok je Bate osvojio bod kod Viktorije Plzen odigravši 1:1. Utakmica između ova dva kluba se igra danas (srijeda) s početkom u 20:45 sati. Sudac ove tekme biti će njemac Manuel Grafe.
Barcelona je proteklog vikenda u okviru Primere ostvarila visoku pobjedu nad madridskim Atleticom (5:0). Sada je želja nastaviti pobjedama prvenstveno u Ligi prvaka, budući da su u prvom kolu grupne faze samo remizirali kod kuće protiv Milana. Tako da danas u obzir dolazi samo pobjeda. Za ovu utakmicu Guardiola kao i pred Atletico neće moći računati na Sancheza, Afellaya i Iniestu. Na put u Bjelorusiju Guardiola je osim preostalih 18 prvotimaca poveo i dvojicu igrača B tima Isaaca Cuencu i Jonathana dos Santosa. Spisak igrača koji su otputovali u Bjelorusiju glasi: Valdés, Pinto, Alves, Piqué, Fàbregas, Puyol, Xavi, Villa, Messi, Thiago, Mascherano, Keita, Sergio Busquets, Pedro, Maxwell, Adriano, Abidal, Fontàs, Cuenca i Dos Santos. 
Bate je jedan od najpoznatijih bjeloruskih klubova i dolazi iz Borisova. To je tim koji se prvi put pojavio 1973. godine, dok je ponovo osnovan 1996. godine. Od tada su bili 7 puta prvaci Bjelorusije i 2 puta osvajači kupa. Jedini su bjeloruski klub koji je igrao u grupnoj fazi Lige prvaka (2008/09 i 2011/12) i u grupnoj fazi Europa lige (2009/10 i 2010/11). Također 3 puta su bili prvaci bjeloruske lige u okviru SSSR-a. Neki od najpoznatijih igrača koji su igrali za Bate Borisov su Aliaksandr Hleb, Vitali Kutuzov i Yuri Zhevnov. Trenutno nakon odigranih 26. kola u okviru prvenstva Bjelorusije Bate Borisov se nalazi na prvom mjestu sa 11 bodova više od drugoplasiranog Shakthyora. U posljednjem kolu u gostima kod Belshina, Bate je odigrao neriješeno 1:1. 
Trener ekipe je mladi trener Viktor Goncharenko (34) koji drži rekord za najmlađeg trenera u povijestii Lige prvaka koji je u grupnoj fazi vodio jedan tim. Bate Borisov je jedna od najjeftinijih momčadi u ovogodišnjoj Ligi prvaka i ukupna tržišna vrijednost cijelog tima je 12.300.000 eura. Neki do najskupljih i najpoznatijih igrača su Mateja Kežman, Vitali Rodionov, Renan Bressan, Maksim Skavysh, Maksim Bordachev, Aleksandr Volodjko i kapetan Dmitri Likhtarovich. Za ovaj meč Goncharenko neće moći računati na ozlijeđene Vitalija Rodionova, Evgeni Kuntsevicha, Aleksandra Pavlova i Aleksandra Yurevicha, dok će najvjerojatnije za ovaj meč biti spreman kapetan Dmitri Likhtarovich.
Bate trenutno drži klupski rekord od devet uzastopnih susreta bez poraza u europskim natjecanjima. Od toga su pobjedili u tri meča a u šest njih su remizirali, dok se posljednji poraz dogodio prošle godine u prosincu od AZ Alkmaara od 0:3. Klub iz Borisova je ukupno postigao 49 golova u europskim natjecanjima. Za Barcelonu će ovo biti 400. meč u UEFA-inim natjecanjima, a pritom su za to vrijeme primili 395 golova. Od 26 mečeva koliko su odigrali u prvenstvu, Bate je u njih 16 uspio sačuvati mrežu netaknutom. Barcelona je trenutno neporažena u posljednjih 15 mečeva, posljednji poraz se dogodio krajem travnja kod Sociedada 1:2. 
Ekipa Viktora Goncharenka je trenutno neporažena u zadnjih 8 susreta u svim natjecanjima, od toga u 6 njih su remizirali. Bate je u prvenstvu skoro imao najduži niz bez pobjede u posljednje tri godine. Dogodilo se to ove sezone kada Bate nije uspio slaviti u 4 uzastopna susreta u ligi, a taj negativni niz je prekinut pobjedom 18. rujna nad Naftanom. Barcelona je ove sezone u 9 mečeva postigla 31 gol, što je za 11 više nego li prošle sezone u prvih 9 utakmica u svim natjecanjima. Također, Bate je neporažen u posljednjih 16 susreta kod kuće i zanimljivo u svakoj od tih 16 utakmica postigli su makar jedan gol.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...