petak, 19. kolovoza 2011.

Barcelona se ne boji Mourinha

Španjolska nogometna liga našla se u velikim problemima, a prvo kolo još nije niti odigrano. Naime, igrači traže da im se isplate dugovanja od strane klubova i za sada se vodi pravi rat za zelenim stolom. Ipak, španjolski prvoligaši bili su vrlo aktivni u ljetnom prijelaznom roku te su se mnogi pojačali i spremno dočekuju novu sezonu koja je pred nama...


"Ponudili smo igračima najviše što smo mogli. To je sve od nas i više im jednostavno ne možemo obećati", rekao je španjolskim medijima predsjednik LFP-a, Jose Luis Astiazaran. To je bio rezultat sastanka kojeg su održali predstavnici udruženja nogometaša s vodstvom Primere. Naime, koplja se lome oko novog kolektivnog ugovora i nova runda pregovora dogovorena je za danas. Nakon tog sastanka trebalo bi se znati da li će se prvo kolo Primere i Segunde odigrati ovaj vikend ili će biti odgođeno.


Iz udruženja nogometaša traže zaštitu ugovora o radu kojeg imaju nogometaši jer se boje da njihovi ugovori neće biti ispoštovani od strane klubova. Za sada je poznato da 42 kluba iz Primere i Segunde ukupno duguju 72 milijuna dolara igračima, a postupak naplate duga pokrenulo je više od 200 profesionalaca koji igraju u prvom i drugom razredu španjolskog nogometa. Stoga se s nestrpljenjem čekaju novi pregovori koji se trebaju održati danas, a igrači posebno naglašavaju da se boje igrati za one klubove koji su u stečaju, a takvih je u Primeri šest, uključujući i tri nova prvoligaša.

I dok se vodi žestoka borba izvan nogometnih terena, španjolski prvoligaši ovo su ljeto bili vrlo aktivni na nogometnom tržištu. Posebno se to odnosi na Malagu koja nije štedjela naftne milijune te je totalno promijenila momčad. Od tog se kluba očekuje da se ove sezone bori za Europu, a teško je vjerovati da se netko od "manjih" klubova može uključiti u borbu za naslov, to je ipak rezervirano za Barcelonu i Real Madrid. Pošto nije još odigrana niti jedna utakmica u novom izdanju Primere, nezahvalno je prognozirati tko je doveo bolja pojačanja, međutim, možemo biti sigurni da nas očekuje uzbudljivo nadmudrivanjeGuardiole i Mourinha, poneko ugodno, ali i neugodno iznenađenje te zanimljiva borba za ostanak u prvoligaškom društvu.
Najvažniji transferi
Nakon par godina upornog i pomalo dosadnog pregovaranja Barcelone i Arsenala sapunica je ovo ljeto okončana. Katalonci su "slomili" Wengera te se Fabregasvratio u svoj matični klub. Osim Španjolca, Barca je još iskeširala 26 milijuna eura za Sancheza iz Udinesea. U svlačionici Barcelone više ne stanuje mladi napadač Bojan Krkić koji je otišao u Romu, a mjesta više nije bilo ni za G. MilitaJeffrena.
Najveći rival Barcelona, Real Madrid, također se istaknuo s nekoliko dobrih transfera. Tako su novi igrači Kraljevskog kluba postali Fabio CoentraoH. AltintopR. VaraneJose Callejon i N. Sahin. Mourinho je izlazna vrata kluba, od poznatijih igrača, pokazao Garayju koji je otišao u Benficu i Canalesu koji će godinu dana provesti na posudbi u Valenciji.
Ipak, najviše je ovo ljeto u Španjolskoj trgovala Malaga. Katarski milijunaši odlučili su totalno promijeniti momčad pa su tako doveli nekoliko zaista zanimljivih igrača. Za 21 milijun eura iz Villarreala došao je Cazorla, iz Valencije Joaquin, a iz Lyona Toulalan. Veteran R. van Nistelrooy trebao bi predvoditi napad, a obranom će dirigirati novopridošli Mathijsen.
Odličan posao ovo ljeto, ako ćemo gledati zaradu, napravio je Atletico Madrid s engleskim prvoligašima. U redove Manchester Cityja za 45 milijuna eura prodan je S. Aguero. Argentinac je već u prvoj utakmici pokazao da će biti veliko pojačanje za "građane". U svlačionicu Atletica posegnuo je i veliki Alex Ferguson, koji je za 20 milijuna eura doveo perspektivnog vratara, De Geu. S druge strane, uprava Atletica dovela je pet novih igrača, a najpoznatiji je ofenzivac A. Turan koji je u Španjolsku stigao iz Galatasaraya u transferu vrijednom 12 milijuna eura.
Favoriti
U Španjolskoj se uvijek zna tko su favoriti za naslov. To su svake godine Barcelona i Real Madrid. Katalonci će i ove sezone pokušati obraniti naslov prvaka, međutim, Mourinho se sigurno neće lako predati i mogli bi zaista uživati u uzbudljivom nadmetanju ta dva kluba. Sigurno će i ove sezone biti otrovnih strelica na račun Barce koje će poslati kontroverzni Portugalac, uostalom, to su već potvrdile i dvije utakmice Superkupa.
I Barcelona i Real Madrid doveli su kvalitetna pojačanja koja se trebaju još uklopiti u novu momčad i zasigurno nas očekuje bespoštedna borba za naslov prvaka. Španjolski mediji prednost za osvajanje naslova daju Barceloni, ali ističu da će Real ove godine biti puno opasniji nego lani.
Moguća iznenađenja
U borbi za naslov prvaka ne može nitko iznenaditi Barcelonu i Real. Ta dva kluba jednostavno su puno kvalitetnija od ostatka lige. Kratko bi priključak s njima mogli držati Villarreal, Valencia, Sevilla i Malaga, međutim, nakon nekoliko uvodnih kola bodovna razlika između njih i spomenutog dvojca mogli bi biti sve veća i veća.
Ove sezone ugodno bi mogla iznenaditi Malaga sa svojom novom momčadi. Na papiru izgledaju zaista super, međutim, treba vidjeti kako će se novopridošli igrači ponašati na terenu. Isto tako postoji mogućnost da Malaga bude i najveće razočaranje ove sezone. Naime, ukoliko se ne plasira u Europu to će biti veliki neuspjeh za ovu momčad u koju je uloženo pravo bogatstvo.
Novo društvo
Plasman u prvi razred španjolskog nogometa izborili su Betis, Rayo Vallecano i Granada. Najviše šanse da tu i ostane ima Betis, koji ima solidnu momčad, međutim, iznenada su ostali bez jednog od glavnih igrača u momčadi. Vrlo dobri Kamerunac, A. Emana, za 4,5 milijuna eura preselio je u Saudijsku Arabiju te je postao novi igrač Al Hilala. Betis je ovo ljeto doveo sedam igrača, a najpoznatiji je dvojac iz Villarreala, Montero i Matilla.
Rayo Vallecano se u društvo najboljih vratio nakon osam godina i sve će pokušati da se ne strmoglavi u niži rang nakon jedne sezone. Međutim, teško je očekivati da se Rayo neće boriti za ostanak u ligi. Naime, nad klubom je pokrenut stečajni postupak, baš kao nad Betisom i Granadom, a u takvim uvjetima klubu je teško poslovati. Doveli su šest novih igrača, uglavnom koji su imali slobodne papire, a na posudbu je iz Arsenala došao Pedro Botelho i Jordi Figueras iz ruskog Kazana.
Granada je čekala čak 35 godina da zaigra u Primeri, a prije samo šest godina još su igrali na terenima četvrte španjolske lige. Uprava tog kluba ovo je ljeto bila vrlo aktivna te je osigurala dolazak čak 16 novih igrača, a odštetu su platili samo za dvojicu. Fran Rico je došao iz Real Madrida za milijun eura, baš kao i Y. Mollo iz Monaca. Iskustva iz Primere imaju Pamarot i Cortes koji su nosili dres Herculesa prošle sezone te dojučerašnji branič Mallorce, Corrales.
Obratite pažnju na...
...Malagu i Fabregasa.
Naftni milijuni stigli su i u Primeru i bit će zaista zanimljivo pratiti kako će se ovaj klub razvijati. Transferima su već pokazali da misle ozbiljno i da dovode provjerene igrače s kojima žele doći do uspjeha što je prije moguće. Brzo će doći siječanj i zimski prijelazni rok pa ćemo vidjeti da li će Malaga biti kao Manchester City, rastrošna i poznata po gomilanju igrača.
Od 2003. godine nosio je dres Topnika i ovo je ljeto inzistirao na odlasku u Barcelonu, klub iz kojeg je otišao u Arsenal kao nepoznati klinac. Fabregas se zaželio trofeja te je shvatio da će se u Arsenalu teško okititi naslovom ukoliko Wenger ne promijeni svoju filozofiju. Godine su prolazile, a Arsenal je i dalje bio bez iti jednog trofeja, a interes Barce bio je sve jači. Sada je napokon završila ta sapunica i mnogi simpatizeri Barcelone jedva čekaju vidjeti Fabregasa na terenu. Kako će se veznjak uklopiti u Guardiolin stroj uskoro ćemo vidjeti.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...