srijeda, 17. kolovoza 2011.

KOLUMNA: 5 razloga zašto će Barcelona večeras pobijediti Real Madrid


Barcelona će večeras u 23 sata dočekati madridski Real u okviru druge utakmice Superkupa Španjolske. U prvom susretu na Santiago Bernabeu, Barcelona je ostvarila povoljan rezultat od 2-2, što joj daje velike šanse da po 10. put u svojoj povijesti podigne ovaj trofej. Istina je da Blaugrana nije pružila baš najbolju partiju na stadionu najljućeg rivala, ali i kao takva se na Camp Nou vratila s neriješenim rezultatom i 2 gola u gostima.
Mnogi ovaj susret nazivaju duelom Guardiole i MourinhaMessija i Ronalda, ali on je mnogo više od toga. Susret je to dvije potpuno različite momčadi, momčadi čije se utakmice uvijek jako emotivne, kako za igrače, tako i za navijače.
Večeras će igrati dvije najbolje ekipe španjolskog nogometa, a možda i europskog, a u nastavku pročitajte 5 razloga zašto će Barcelona večeras slaviti pobjedu.
5. Barça je daleko bolja u međusobnim dvobojima u zadnje tri godine
Od 13. prosinca 2008. do danas (17. kolovoz 2011.), Barcelona i Madrid su odigrali 10 međusobnih utakmica. Pri tome je Barça Pepa Guardiole slavila 6 pobjeda, 3 utakmice su završile neriješenim rezultatom, dok je Madrid slavio samo jednom i to u finalu Kupa prošle sezone.
Guardiolina ekipa je u tih 10 utakmica p
ostigla 22 gola (prosjek po utakmici: 2.2 gola), a primila je samo 7 (prosjek po utakmici 0.7). To je samo jedan faktor koji ide u korist Barcelone, a govori nam da Barcelona protiv Madrida bilježi bolje rezultate nego protiv momčadi kao što su Villarreal ili Valencija.
U tim utakmicama, Blancosi su jako teško dolazili do prilike za gol, osim u možda 3 susreta. Barcelona je dominirala, stvarala šanse i na kraju davala golove i pobjeđivala. Ne vidim razlog zašto i večeras Barcelona ne bi nastavila s uspješnom igrom protiv Madrida...
4. Guardiola je bolji od Mourinha u međusobnim susretima
Najbolji svjetski trener Pep Guardiola se protiv nekadašnjeg prevoditelja Barcelone Jose Mourinha susreo 10 puta. Četiri meča protiv Barcelone je Mourinho vodio na klupi milanskog Intera, a šest puta na klupi madridskog Reala.
16. rujan 2009. godine je bio dan kada su se ova dva trenera po prvi put susrela. Bila je to utakmica bez mnogo prilika u kojoj je Blaugrana ipak bila bliže pobjedi, ali Ibrahimović i Messi nisu uspjeli savladati Cesara nakon opasnih udaraca. Završilo se podjelom bodova (0-0) i ta je utakmica bila uvod u ono što će uslijediti narednih godina.
24. studeni 2009. su Barca i Inter igrali drugi meč u grupnoj fazi Lige prvaka. Igralo se na Camp Nou, a utakmica će ostati zapamćena po srdačnom dočeku Samuela Eto'oa, koji se to ljeto preselio u redove Intera, dok je put Katalonije krenuo Zlatan Ibrahimović. Barcelona je u utakmicu krenula bez tada odličnog Zlatana i sjajnog Lea Messija. Međutim, niti tako oslabljena Barceloan nije propustila dominirati u ovoj utakmici, te na kraju slaviti zasluženu pobjedu od 2-0. Prvi gol je nakon udarca iz kuta postigao Pique, dok je ubrzo na 2-0 povisio Pedro.
Barcelona je i te sezone igrala daleko najljepši nogomet na svijetu, ali jedna loša utakmica bila je dovoljna da njen protivnik napravi veliki korak prema ulasku u finale Lige prvaka.
Igralo se polufinale najelitnijeg europskog klupskog natjecanja kada su se na Giuseppe Meazzi, ponovno nakon grupne faze, susreli Inter i Barcelone. Blaugrana je u tu utakmicu ušla kao veliki favorit, ali na kraju će taj meč ostati upamćen kao možda i najgora partija Pepovih momaka od kada je on na klupi katalonskog ponosa. Nije Barça loše krenula u tu utakmicu. Maxvella nitko nije ozbiljno shvatio i on se uspjeva probiti u šesnaesterac, vraća loptu za Pedra koji pogađa za vodstvo Blaugrane na samom početku utakmice. Činilo se da se sprema još jedna velika večer za navijače Barcelone. Međutim, nije bilo tako. Sneijder i Maicon su u samo par minuta razmaka uspjeli okrenuti rezultat, da bi brat Barcinog Gabriela, Diego Milito, iz nedozvoljene pozicije pogodio za veliku pobjedu Intera.
U uzvratu je Barcelona bila daleko bolja momčad. Ostati će upamćen podatak da je Victor Valdes imao više točnih dodavanja od cijele momčadi Intera! Barcelona je čak imala igrača više, nakon što je njen bivši igrač Motta dobio crveni karton, ali brojčanu prednost na terenu nisu uspjeli iskoristiti do samog kraja utakmice. Pique je majstorski pogodio i ušlo se u vruću završnicu.
Igrala se sudska nadoknada kada obrana gostujuće ekipe loše reagira, lopta pogađa u stomak (!) Yayu Tourea i nekako dolazi do Bojana koji pogađa za veliko slavlje na Camp Nou. Ipak, sudac je poništio gol zbog navodnog igranja rukom Tourea na vrhu šesnaesterca.
Barcelona je slavila minimalnu pobjedu, koja joj nije bila dovoljna da se drugu godinu zaredom plasira u finale Lige prvaka.
Zadnje utakmice protiv Madrida (kada ih je Mourinho preuzeo) su nam svima itekako poznate tako da ih ne treba previše prepričavati. Ali, ne mogu odoljeti a da ne spomenem onaj susret koji se igrao 29. stuednog 2010. godine. Slavila se 111. godišnjica od osnutka Barcelone. Ne samo da je organiziran vatromet zbog rođendana kluba, nego je i na terenu pukla petarda - Barcelona je pobijedila Madrid sa čak 5-0!
Kada pogledamo utakmice od kada je Mourinho došao na klupu Reala iz Madrida, statistika izgleda ovako: 2 pobjede Blaugrane, jedna Madrida i 3 neriješena susreta. Barça je dala 11 golova, a primila 5.
Sve ovo je pokazatelj da je Guardiola bolji od Mourinha, i to ne samo po mišljenju mnogih stručnjaka, nego smo se sada u to mogli uvjeriti i preko statistike koja uvijek može biti korisna, ali nekad ne mora značiti ništa.
3. Barcelona je bolja momčad
Casillas, Xabi Alonso, Benzema i Ronaldo su bez ikakve sumnje odlični nogometaši, ali Barcelona kao kolektiv je bolja od njih.
Imati u jednoj ekipi tri službeno najbolja igrača svijeta (MIX - Messi Iniesta Xavi), koja su prošla istu školu nogometa – La Masiju, dovoljno govori o tome koliko je jaka ova momčad Barcelone. Ne samo da posjeduje ova tri virtuoza, Barcelona na svakoj poziciji u momčadi ima igrače koji se idealnu uklapaju u njezin sistem igre i to je jedan od razloga zašto je daleko od svih ostalih u ovom momentu. Nije samo dovoljno imati imena u ekipi, važno je da se oni uklope u sustav, važno je da razumiju trenerove ideje, a upravo su takvi Pepovi momci.
Ako je Barcelona iz prošle sezone jedna od najvećih ekipa ikada, što onda reći na ovosezonsku u kojoj su ostali svi najvažniji igrači, a još su u klub došli sjajno krilo Alexis Sanchez, te nova 'četvorka' Cesc Fabregas.
Kada svemu tome dodamo da prvi tim Blaugrane broji 11 igrača koji su prošli La Masiju, među kojima je i ovosezonska pridošlica Cesc, svi Barcelonini uspjesi dobivaju još jednu dimenziju više.
Drugačije je kada u ekipi imate lokalne momke, koji dišu za ovaj klub od kada su rođeni, koji znaju što znači igrati na Camp Nou, što znači braniti plavo-crvenu boju, te igrati i živjeti u rodnoj im Kataloniji. Zato je Barcelona najbolja momčad ikada i zato će ta ista Barcelona večeras slaviti protiv Madrida.
2. Blaugrana je najjača u najvažnijim utakmicama
Od kada je Guardiola preuzeo ovu ekipu, u kojoj je nekad bio kapiten i nosio broj 4 na dresu, Barcelona je uvijek pokazivala da je najjača u onim najvažnijim i najtežim utakmicama. Kada mnogi misle da je Barça pred ogromnim pritiskom, Pep smiri svoje igrače, pripremi ih i psihički i fizički za utakmicu, a oni reagiraju fantastično. Krenimo redom.
U Pepovoj prvoj sezoni Barcelona je došla na Bernabeu kao vodeća momčad na tabeli s 5 bodova prednosti. Poraz u tom meču bi značio da Barcelonu čeka dramatičan završetak sezone, a nakon što je Higuain pogodio za vodstvo Madrida, mnogima je utrta strah u kosti. Međutim, tada na scenu stupa Barcelona i postiže nevjerojatnih 6 golova za veliku pobjedu od 6-2, što je mnogim navijačima (meni na primjer) jedan od najdražih dana u životu.
Kraj sezone 2009-10. je također donio mnogo uzbuđenja. U samo nekoliko dana igrale su se važne utakmice protiv Seville, Villarreala, Valencije i Real Madrida, ali iz svih njih Blaugrana je izašla kao, pogađate – pobjednik.
I prošle sezone je bio veliki pritisak i igrala se prijelomna utakmica protiv Madrida u polufinalu Lige prvaka. Nakon poraza u Kupu, mnogi su počeli sumnjati u Pepovu momčad, ali ja ne. Bio sam uvjeren da ćemo dobiti Madrid tu večer i tako je i bilo. Dva gola Messija, od kojih je drugi jedan od njegovih najljepših i najvažnijih golova u karijeri, bila su dovoljna da se gotovo već nakon prve utakmice osigura treće finale u 5 godina.
Ovo je još jedan dodatni razlog zašto od Barcelone i večeras možemo očekivati veliku utakmicu.
1. Utjecaj Camp Nou-a
Najvažniji razlog, rekao bih. Camp Nou je najveći europski stadion, stadion na kojem je odigrano bezbroj velikih utakmica i stadion koji protivnike ostavlja bez daha. Nije lako doći gostućujoj momčadi na ovakvo nogometno zdanje, jer je na tribinama paklena atmosfera koju režira preko 95 000 ljudi.
I statističko gledano, Barça je jako uspješna na Camp Nou od kada ju je preuzeo Guardiola. Barcelona je od početka sezone 2008-09. u službenim utakmicama na Camp Nou ubilježila 71 pobjedu, 10 puta je igrala neriješeno, a 6 puta je izgubila.
Sigurno je da će i večeras Camp Nou biti ispunjen gotovo do posljednjeg mjesta, a uz gromoglasnu podršku domaćih navijača, Barcelona će ponovno savladati Real Madrid!
Istina je da je Barcelona odradila tek nekoliko treninga, da neki igrači nisu u potpunosti spremni za svih 90 minuta, te da je Madrid u odličnoj formi, ali svi pobrojani razlozi i činjenica da Barcelona ima itekako dobre igrače usprkos nespremnosti Puyola ili Xavija, nam itekako ulijevaju optimizam.
Na kraju mi ostaje da zaželim sreću igračima Barcelone, koji bi nas ponovno večeras trebali obradovati! Sretno momci!

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...