utorak, 23. kolovoza 2011.

KOLUMNA: Sa Cescom ulazimo u drugu dimenziju!


U prijateljskoj utakmici protiv Napolija (Gamper Kup), Alexis Sánchez je bio odsutan zbog ozlijede, tako da je cijeli Camp Nou bio fokusiran na samo jednu osobu, Cesca Fàbregasa. Katalonac nije razočarao, pokazao je da će se njegov transfer isplatiti za klub, ponajviše zbog njegovog širokog raspona mogućnosti koje nudi Pepu Guardioli. Camp Nou je imao šta vidjeti u toj utakmici protiv Talijana (5-0), mnogi igrači su briljirali, ali ono što je bilo bitno velikom broju navijača je to da je nova četvorka kluba bila odlična, bio je uigran kao da već godinama dodaje se sa MessijemPedromKeitom i ostatkom ekipe. 
Mnoge vrline ovog igrača smo mogli vidjeti u nekih četvrt sata jučer na Camp Nouu, kao i u onih par minuta Superkupa. Jučer na travnjaku je pokazao svoj mentalitet igrača, baš onakav kakav Barcelona želi. Pokazao je kako je pravi vođa, veznjak sa Barçinom DNK, a povrh svega ima osjećaj za gol i velike tendencije prema napadu. Možda više nego ijedan veznjak unutar naše ekipe.
Pep Guardiola je iskoristio prijateljsku utakmicu protiv Napolija da stavi Fàbregasa da igra centralnog lažnog napadača, pozicija Messija, na kojoj se osjećao kao riba u vodi. Bila je to njegova uobičajena pozicija u Arsenalu, ali je također pokazao kako i u Barceloni se snalazi na toj poziciji. Postigao je gol i učestvovao u kreaciji Keitinog gola. 
Trebate samo malo ući u statistiku da uvidite kako je Cesc zapravo jedan od najboljih i najstabilnijih veznjaka, ali i napadača. Prošle sezone bio je ozlijeđen čak 17 tjedana, ali je uspio postići 9 golova u ipak najjačoj ligi svijeta. Poređenja radi isto toliko je iz Barcelone postigao samo Iniesta, koji je bio potpuno zdrav. Ostali veznjaci Barcelone postigli su manje golova: Keita 6, Xavi 5, Thiago 3, Busquets 1. U sezoni 2009/2010 postigao je čak 19 golova, kao pravi prirodni napadač (iste sezone je Xavi 7, Keita 6, Busquets, Iniesta i Thiago 1). U sezoni 2008/2009 Cesc postiže samo 3 gola, što mu je bila najgora sezona po broju postignutih golova. Ali je sezonu prije te, 2007/2008 postigao 13 golova, u toj sezoni Xavi je postigao 9, a Iniesta 4 gola. Znači osim u jednoj sezoni, Cesc je postigao u svim drugim sezonama više golova nego bilo koji veznjak Barcelone u tom momentu. A u sezoni 2009/2010 dao je samo tri manje gola nego svi veznjaci Barcelone zajedno. Sa Cescom Barcelona ima perspektivu. Ne može sve zavisiti od Messija, njemu je potreban i asistent. A pored što postiže zavidan broj golova, Cesc je najbolji asistent Europe u posljednjih 5 sezona. Slijede ga Alves sa 59, Xavi 59, Messi 52 i Ozil 48.
Sa Cescom Barcelona dobiva još više na kvaliteti, iako se to činilo nemoguće. Međutim, jasno je, referenca tima se nije još promijenila, to je i dalje Leo Messi. U pola sata igre postigao je dva gola i asistirao. Messi je u drugoj galaksiji, ne vrijedi ga porediti ni s kim. To zna i Cesc koji je nakon utakmice s Napolijem izjavio:
- Nisam Messi, ali dobro...

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...