nedjelja, 21. kolovoza 2011.

Goal.com 50: Andres Iniesta (4)


Urednici uglednog portala "Goal.com" glasuju za top 50 igrača u prošloj sezoni. Profile svih igrača Barcelone moći ćete pročitati na našoj stranici. Sedmi na našem popisu je Andres Iniesta, koji je zauzeo 4. mjesto.
Prošla sezona predstavlja jedan sasvim drugi svijet za Andresa Iniestu. Ovaj, dugo vremena veoma skromni, nenametljivi i vjerni pratilac Xavija, poslije gola u finalu svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, koji je njegovoj reprezentaciji donio zlato, postao je širom poznat kao jedan od najboljih nogometaša.
Njegov samo jedan zamah desnom nogom u produžecima te čuvene utakmice je učinio da gotovo cijeli svijet priča o njemu kao jednom od najboljih svjetskih nogometaša. To je činjenica koju su mnogi u Barceloni već i znali i prošla sezona će ostati vječno zapisana u njegovoj karijeri. "On je jedan zaista kompletan igrač. Može da napada, ali i da se brani. On stvara šanse, ali i postiže golove," rekao je izbornik reprezentacije Španjolske, Vicente del Bosque.

9 golova u 50 utakmica u svim natjecanjima je ujedno i njegov rekord sezone što se tiče napadačkih sposobnosti, a još treba i dodati da je vrlo rijetko bio povrijeđen i vrlo rijetko je propuštao utakmice. Zajedno sa svojim timskim kolegom Xavijem, podigao je Barçinu razinu igranja i filozofije nogometa.

Možda i najbolji primjer njihove telepatije je utakmica sa Valencijom na Camp Nou stadionu, kada je Barça imala gol zaostatka na poluvremenu. U nastavku samo par njegovih dodavanja omogućilo je ekipi Pepa Guardiole da dođe do pobjede od 2:1.

Svakako da mu je prošla sezona bila i dosta emotivna. Nakon što je na svjetskom prvenstvu odao počast kapetanunu Espanyola Daniu Jarqueu koji je preminuo 2009. godine, navijači Espanyola, inače ljutog Barçinog gradskog rivala, priredili su mu doček kakav nikad neće zaboraviti. Uprkos činjenici da je tu utakmicu Barcelona dobila sa visokih 5:1, Iniesti je to svakako trenutak sezone jer je doživio standing ovation cijelog stadiona.

Pepa Guardiolu su jednom pitali da li je Andres rođeni nogometaš, na što je Pep odgovorio: "Ne, on je bio dobar igrač još u majčinoj utrobi." To je dokaz svega, na koji način on pomaže obrani, uzima loptu, drži kontrolu nad njom i u tome ne postoji nitko sličan njemu u modernom nogometu. Barçina dominacija ga je uvela u uži izbor za najboljeg svjetskog igrača zajedno sa svojim timskim kolegama Xavijem i Messijem. On je ipak zauzeo drugo mjesto, odmah iza nedostižnog Argentinca Lea Messija.

On je pomogao Barçi da izađe kao ukupni pobjednik iz sva 4 El Clasica, bio sastavni dio osvajanja La Lige, ali i Lige prvaka, i ono što on ima sa Xavijem, ta kontrola na sredini terena nešto je o čemu drugi timovi samo mogu sanjati. Sa svojih 27 godina, Iniesta je osvojio već 17 veoma važnih titula sa Barçom i reprezentacijom, i ukoliko Guardiolina ekipa nastavi ovako mogao bi se taj broj još dodatno povećati. Ali, kako god da se razvija situacija u narednim godinama, Iniesta će uz Xavija biti srce ove Barcelone.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...