ponedjeljak, 22. kolovoza 2011.

Goal.com 50: Xavi (3)


Urednici uglednog portala "Goal.com" glasuju za top 50 igrača u prošloj sezoni. Profile svih igrača Barcelone moći ćete pročitati na našoj stranici. Osmi na našem popisu je Xavi Hernandez, koji je zauzeo 3. mjesto.
To je trebalo da bude početak kraja za Xavija Hernandeza. Nakon poraza od Herculesa na početku prošle sezone, Pep Guardiola je bio mišljenja da od tada ovaj Maestro mozda neće moći igrati svakog tjedna i da će njegova uloga biti smanjena. Xavi je zatim imao problema sa ozlijedom Ahilove tetive i prognoze nisu slutile na dobro. Čak i kad se vratio na teren on nije mogao dati maksimum svojih mogućnosti. I tada se pokušaj dovođenja Cesca fabregasa činio sasvim realnim.

"Od prvog trenutka kada sam ga vidio kako igra, znao sam da će jednog dana postati mozak ove Barcelone u godinama koje su dolazile. On igra puno bolje nego ja kad sam bio na vrhuncu forme," izjavio je Barçin trener Pep Guardiola.

Nakon skoro godinu dana, Cesc je stigao u Barcelonu iako dosta Barçinih fanova smatraju kako je to bilo nepotrebno. Jedan od razloga tog mišljenja je i sam Thiago Alcantara, mlada Barcelonina zvijezda, ali i još jedan od razloga je Xavijeva briljantna sezona nakon povratka na teren. On je omogućio Barceloni da dođe do svoje treće uzastopne titule prvaka Španjolske, ali i do titule Lige prvaka, njihove druge u tri godine.

Xavi je u prošloj sezoni upisao 10 asistencija i 5 golova, sasvim zadovoljavajuće budući da je on puls ove ekipe Barcelone, njihov pokretač i motivator. On je zaista više od igrača, čovjek odluke u filozofiji igre Pepa Guardiole, princ La Masije, Camp Nou stadiona, a i same Barcelone. Izvadite Messija iz ekipe i još uvijek imate srž ove Barcelone koja čini i sastavni dio svjetskih prvaka, reprezentacije Španjolske. Ali, izvadite Xavija, gubite vodstvo, smjer, srce i dušu.

On nije brz, nije tipični strijelac, nije neki dribler, ali njegova uloga kao srednjaka u ovom timu je neupitna. Kada Xaviju dodate loptu, on je neće samo zadržati, nego će automatski napraviti nešto još bolje, ponekad vracajući loptu vama ili bolje postavljenom timskom kolegi. Možda se sad čini nezamislivim, ali Xavi je trebao da napusti Camp Nou još davne 1999. godine kada je sam on osjećao da nikad neće biti dovoljno dobar da zamijeni Guardiolu, ljubimca Katalonije na sredini terena. Pep je bio jedan iznimni predstavnik svoga doba, ali i dosta podcjenjen na internacionalnoj strani, dok je Xavi sada još i bolji što dosta govori o samoj La Masiji i super jakom i kvalitetnom Barçinom omladinskom pogonu.

Xavi igra na jedan poseban način. On je jedan srednjak koji voli da igra sa dugim loptama, kao što je to bio i sam Guardiola i kao što su to sada Cesc, Iniesta i Thiago, kao i sada već umirovljeni Ivan De La Pena. "Pomjeram se i prolazim, pomažem, tražim igrača, stanem, dignem glavu, pogledam i na kraju svega širim igru. Onaj koji ima loptu je trenutni gospodar na terenu," izjavio je ovaj velemajstor u intervjuu prošle sezone.

Dolazak Cesca Fabregasa će svakako omogućiti Xaviju da malo više odmara, čuvajući svoju energiju za najbitnije Barçine utakmice. Njegov mladi kolega nije došao kako bi ga zamijenio u klubu i reprezentaciji, bar ne još. "Nisam tu kako bi zamjenio Xavija. On još uvijek ispred sebe ima dosta sezona za igru i on je jednostavno nevjerojatan," rekao je i sam Fabregas.

I zaista jeste. Sa ugovorom od nove 3 godine sa mogućnošću produženja na još 2, ovo nije početak kraja, čega su se pribojavali svi navijači Barçe. Ovo je jedan kraj za još bolji početak.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...